Αυχενικό σύνδρομο

Αυχενικό σύνδρομο Facebooktwitterpinterest

Με τον όρο αυχενικό σύνδρομο, ονομάζουμε το σύνολο των συμπτωμάτων που νοιώθει ο ασθενής στην περιοχή του αυχένα, όπως πόνος (αυχεναλγία), δυσκαμψία ή μούδιασμα που ενδεχομένως να επεκτείνεται μέχρι τα δάκτυλα (αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο). Έχει υπολογιστεί ότι 7 στους 10 θα εμφανίσουν κάποια στιγμή αυχενικό σύνδρομο, ενώ στο μπάσκετ συναντάμε κακώσεις αυχένα σε ποσοστό 1.1% περίπου.

Αναφερόμαστε λοιπόν στη συμπτωματολογία, και όχι στην αιτιολογία του συνδρόμου η οποία χρήζει προσεκτικής διάγνωσης. Μια απλή ακτινογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία βοηθούν τον ιατρό στη σωστή διάγνωση. Χάρη στη σωστή διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου, θα επιλεχθεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σχήμα του ορθοπεδικού (αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά κ.α.) και το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Η αυχενική μοίρα στηρίζει την κεφαλή και της επιτρέπει κινήσεις σε όλα τα επίπεδα (οβελιαίο, μετωπιαίο, εγκάρσιο). Ανατομικά αποτελείται από 7 αυχενικούς σπονδύλους που σχηματίζουν μια φυσιολογική λόρδωση. Στην περιοχή υπάρχουν σύνδεσμοι που έχουν σταθεροποιητικό ρόλο, και μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ανάμεσα από τους σπονδύλους με εξαίρεση τους Α1-Α2 (ατλαντοαξονική άρθρωση).

Ο αυχένας αποτελεί μια ευαίσθητη περιοχή καθώς από εκεί διέρχονται αγγεία (σπονδυλικές αρτηρίες), νεύρα (αυχενοβραχιόνιο πλέγμα), και ο νωτιαίος μυελός. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές, που ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο παραπονιούνται για έντονες ζαλάδες, πονοκεφάλους ή μυϊκή αδυναμία στα χέρια.

Μερικά από τα αίτια του συγκεκριμένου συνδρόμου, είναι ο μυϊκός σπασμός της περιοχής (κόπωση, κακή στάση), η σπονδυλική αρθροπάθεια (facet syndrome), τα διαστρέμματα σπονδυλικών αρθρώσεων (αθλητική κάκωση, τροχαίο), οι σπονδυλικές στενώσεις, και η δισκοπάθεια (προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που μπορεί να πιέζει κάποιο νεύρο ή το νωτιαίο μυελό). Σε σοβαρές περιπτώσεις που έχουμε πιεστικά φαινόμενα νευρικής ρίζας ή νωτιαίου μυελού, ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία (δισκεκτομή) από εξειδικευμένο ιατρό.

Το αυχενικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από εξάρσεις (οξεία φάση), και υφέσεις (υποξεία και χρόνια φάση). Ο φυσικοθεραπευτής επιστρατεύει τα μέσα που διαθέτει κατά την ύφεση του συνδρόμου.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα μέσα:
Ηλεκτροθεραπεία (TENS)
Υπέρηχος (1MHz)
Laser
Θεραπευτική μάλαξη
Θεραπεία trigger points
Έλξεις αυχένα (σε ορισμένες περιπτώσεις)
Ήπια κινησιοθεραπεία
Ισομετρικές αυχενικών μυών
Θερμοθεραπεία
Διατατικές ασκήσεις
Kinesiotaping
Διδασκαλία σωστής στάσης του σώματος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.