Η εργασία κάνει καλό στην υγεία

Η εργασία κάνει καλό στην υγεία, Facebooktwitterpinterest

Η εργασία κάνει καλό στην υγεία, λένε οι ειδικοί αλλά οι εργαζόμενοι (λογικά) δεν έχουν την ίδια άποψη. Πρωινό ξύπνημα …για να μη χάνεις τη μέρα, πενθήμερη εργασία (για τους ακόμα… ευνοημένους) και επιδόματα (κάποτε) είναι μερικά από τα οφέλη, στη θεωρία πάντα.

Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Υπουργείου Εργασίας, όσοι εργάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από χρόνιες ασθένειες, από ψυχικές ασθένειες και στατιστικά έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αυτά όμως στη βρετανική περίπτωση, γιατί για τη δική μας κατάσταση μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Άρα πώς μας ωφελεί η εργασία;

Αντίο φτώχεια

Παλιότερα τουλάχιστον, στην προ κρίσης εποχή, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε απόλυτα με τη συγκεκριμένη άποψη. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας την απόλυτη έννοια της φτώχειας και όχι το χαμηλότερο επίπεδο ζωής, η εργασία με τη σταθερή απόδοση του μηνιαίου εισοδήματος, βοηθά να διατηρούμε έναν σωστό προγραμματισμό των οικονομικών μας.

Με άλλα λόγια μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά, να ντυνόμαστε, να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας και να αποφεύγουμε τουλάχιστον σε ένα επίπεδο το άγχος που προκαλεί η καθημερινή διαβίωση. Αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Μέχρι εκεί απομακρύνει τη φτώχεια στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Γρήγορη ανάρρωση

Αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν καταγράψει στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι άτομα που είχαν μείνει για αρκετό καιρό εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, επιτάχυναν τον ρυθμό της ανάρρωσής τους. Με άλλα λόγια η εργασιοθεραπεία αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στη διαδικασία επούλωσης ψυχικών αλλά και σωματικών τραυμάτων.

Κοινωνική αποδοχή

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι διατηρούν καλές σχέσεις με συναδέλφους στην πραγματικότητα έχουν το προνόμιο της μακροζωίας ενώ υπάρχουν και αναφορές που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη αίσθηση προσωπικής ευτυχίας και ικανοποίησης. Αυτό είναι κατανοητό και αποδεκτό με την έννοια ότι ο άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα σε ομάδες και έχει την τάση να θέλει να ανήκει σε αυτές.

Οι εργασιακές σχέσεις με αυτή την έννοια συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη κοινωνικοποίηση και αποδοχή του ατόμου. Αλλά και εδώ ισχύει ότι δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από σας. Αν ήταν επιλογή του καθενός με ποιους θα εργάζεται τότε σίγουρα η εργασία θα ωφελούσε ακόμη περισσότερο την υγεία.

Ασφάλεια(;)

Μπορεί να ακούγεται «ανέκδοτο» για την ελληνική πραγματικότητα αλλά η εργασία εξασφαλίζει ιατρική (παραβλέπουμε λόγω επικαιρότητας τον όρο φαρμακευτική) περίθαλψη. Και για να μη βιαστείτε να κατηγορήσετε το άρθρο για «άγνοια» δε μιλάμε για το πόσο καιρό χρειάζεστε για να κλείσετε ένα ραντεβού …στο ΙΚΑ αλλά για το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα σας παρακολουθήσει κάποιος γιατρός ο οποίος είναι συμβεβλημένος με το ταμείο σας. Τουλάχιστον στη θεωρία οι (ιδανικές) εργασιακές συμβάσεις καλύπτουν τη «δωρεάν» περίθαλψη.

Δημιουργική απασχόληση στις μεγαλύτερες ηλικίες

Μπορεί το εφάπαξ να μην το πάρετε, μπορεί τη σύνταξη να μην προλάβετε να τη δείτε αλλά σύμφωνα με έρευνες η εργασία δίνει κατά μία έννοια την αίσθηση του σκοπού στους γηραιότερους. Παράλληλα οι στατιστικές δείχνουν ότι πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να συνεχίζουν να εργάζονται σε μεγάλη ηλικία.

Και αν θέλετε να… εκνευριστείτε με κάποιον για όλα αυτά, ο κατάλληλος είναι ο dr. Robert Butler, ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρατος και μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μακροζωίας, ο οποίος σε έρευνα του αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να εργάζονται καθώς «έχουν ένα σκοπό για να ξυπνούν το πρωί. Η εργασία τους προσφέρει έναν πραγματικό στόχο και την αίσθηση ότι είναι ακόμη χρήσιμοι».
http://www.clickatlife.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.