Δύσκολη η πρόσβαση των Ελλήνων με μελάνωμα σε νέες θεραπείες
Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς, όντας υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί νωρίς είναι γενικά μια ιάσιμη νόσος. Ωστόσο, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος με νέα, αποτελεσματικά φάρμακα.
«Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα στα νέα φάρμακα είναι δύσκολη και χρονοβόρος, παρά τις προσπάθειες των ΙΦΕΤ- ΕΟΦ, ενώ κυκλοφορούν ελεύθερα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος- Ογκολόγος, διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος.
«Αγωνιζόμαστε ώστε οι ασθενείς να έχουν άμεσα και εύκολα πρόσβαση στις νέες θεραπείες και στα νέα φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη και να κοστολογείται», δήλωσε η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», Ολυμπία Χαλδαίου- Μπήτρου.
ANT1