Η δίαιτα που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Η Διατροφή πλούσια σε γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σησαμέλαιο, ρυζέλαιο και χυμό μούρων συμβάλλει στην καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου για την Καρδιά και την Υψηλή Αρτηριακή Πίεσης.
Η πρόεδρος της επιτροπής διατροφής του Αμερικάνικου Συλλόγου για την Καρδιά, Dr Rachel Johnson (Πανεπιστήμιο του Vermont, Burlington), στα πλαίσια του σχολιασμού της για τα παραπάνω ευρήματα δήλωσε: « Τα αποτελέσματα των ερευνών ενισχύουν την αντίληψη ότι η δίαιτα DASH, την οποία και υποστηρίζει ο Σύλλογος, αποτελεί μια αποτελεσματική διατροφική παρέμβαση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και παράλληλα έναν υγιεινό τρόπο διατροφής».
Η δίαιτα DASH συστήνει την κατανάλωση 2-3 μερίδων άπαχων / χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών, 4-5 μερίδων φρούτων, 2-3 μερίδων «υγιεινών» λιπών και λαδιών και ιδιαίτερα σησαμέλαιου και ρυζέλαιου, πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Γιαούρτι: Προτιμάτε το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά!
Η έρευνα για το γιαούρτι παρουσιάστηκε από το Dr Huifen Wang (Tufts University, Boston, MA), ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του εξέτασαν τα αποτελέσματα κατανάλωσης γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην αρτηριακή πίεση σε δείγμα παραπάνω των 2000 ενηλίκων (μελέτη Framingham).
Οι συμμετέχοντες που δεν είχαν υπέρταση και το διαιτολόγιό τους περιείχε μηνιαίως 1 ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού χαρακτηρίστηκαν «καταναλωτές». Αρχικά 44% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανήκε στην ομάδα των καταναλωτών, με το ποσοστό να αυξάνεται τα 14 χρόνια που ακολούθησαν. Μόνο 913 συμμετέχοντες εμφάνισαν υπέρταση κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Γιαούρτι: αποτελεσματικός τρόπος προσθήκης γαλακτοκομικών στη διατροφή μας!
Εκείνοι των οποίων οι προσλαμβανόμενες θερμίδες προέρχονταν από το γιαούρτι σε ποσοστό περισσότερο του 2% (1/6 φλ. γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ανά 3 ημέρες) παρουσίασαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης συγκριτικά με τους μη καταναλωτές γιαουρτιού.
Έμφαση, παρόλα αυτά, δόθηκε και στα επιπρόσθετα σάκχαρα των γιαουρτιών, καθότι η ζάχαρη φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα στην αρτηριακή πίεση και συνεπώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα την οποία προσλαμβάνουμε.
Χυμός μούρων: μια άλλη όψη φρούτου / λαχανικών !
Ερευνητές του Τμήματος Γεωργίας του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου μαζί με τη Dr Janet A Novotny, χορήγησαν χυμό μούρων και ένα άλλο ρόφημα placebo σε 56 ενήλικες εθελοντές για διάστημα 8 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά με την ομάδα του χυμού μούρων να παρουσιάζει σημαντική μείωση της διαστολικής πίεσης και εμφανής τάση μείωσης και της συστολικής. Η ομάδα placebo δεν παρουσίασε καμία διαφορά.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα μούρα και οι χυμοί τους αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου και αντιοξειδωτικών!!
Μίγμα σησαμέλαιου – ρυζέλαιου ρίχνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ !
H μελέτη των Dr Devarajan Sankar (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Fukuoka, Ιαπωνία) και των συνεργατών του σε 300 υπερτασικούς ασθενείς (Νέο Δελχί, Ινδία) παρουσίασε αποτελέσματα άκρως ενθαρρυντικά σχετικά με τη θετική δράση των σησαμέλαιου – ρυζέλαιου στις τιμές της κακής (LDL) & καλής (HDL) χοληστερόλης. Ειδικότερα, σημαντική ήταν η πτώση που παρουσιάστηκε στις τιμές της συστολικής και διαστολικής πίεσης με την κατανάλωση σησαμέλαιου (26% μείωση LDL και 9,5 % αύξηση HDL). Περαιτέρω διερεύνηση κρίνεται αναγκαία.