Παθήσεις οφθαλμών.Χαλάζιο
Τι είναι το χαλάζιο και πώς δημιουργείται;
Όταν οι πόροι των Μεϊβομιανών αδένων, για κάποιο λόγο φράξουν, τότε το σμήγμα συσσωρεύεται μέσα στον αδένα , τον διογκώνει και δημιουργείται μια άσηπτη (χωρίς μικρόβια) και σχεδόν ανώδυνη (χωρίς πόνο) χρόνια φλεγμονή.
Πώς το καταλαβαίνουμε;
Όταν είναι πολύ μικρό το χαλάζιο, απλώς το ψηλαφούμε σαν ένα μικρό ογκίδιο στο εσωτερικό του βλεφάρου.
Αν είναι μεγάλο το βλέπουμε σαν μια διόγκωση σε κάποια περιοχή του βλεφάρου.
Είναι πιο συχνό στα επάνω βλέφαρα γιατί εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι Μεϊβομιανοί αδένες.
Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ροδόχρου ακμή.
Πώς θεραπεύεται;
Όταν είναι πολύ μικρό, συνήθως διαλύεται από μόνο του.
Τα μεγαλύτερα όμως, εκτός του ότι είναι ενοχλητικά και αντιαισθητικά, μπορεί με το βάρος τους να πιέζουν το κερατοειδή του ματιού μας και να προκαλούν ένα τεχνητό αστιγματισμό που να θαμπώνει την όραση. Τότε χρειάζεται θεραπεία. Αυτή είναι κυρίως χειρουργική διάνοιξη και καθαρισμός, ή τοπική ένεση κορτιζονης, ή σπανιώτερα αντιβίωση (κυρίως τετρακύκλινες) όταν συνυπάρχει ροδόχρους ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτις.
ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται στα υποτροπιάζοντα χαλάζια, γιατί μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια.
Όταν το χαλάζιο παρουσιαστεί ξαφνικά και είναι επώδυνο στη ψηλάφηση και διογκωμένο, τότε συνυπάρχει μικροβιακή μόλυνση του αδένα, συνήθως από σταφυλόκοκκο, οπότε έχουμε πυώδες εσωτερικό απόστημα.
Θεραπεία: Ζεστά επιθέματα (κομπρέσσες) και αντιβίωση τοπικά και πιο σπάνια από το στόμα. Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία ή αν αυτή δεν γίνει τις πρώτες μέρες, τότε γίνεται χρόνιο, οπότε ίσως χρειαστεί διάνοιξη.