Βασικές αρχές διαιτητικής αντιμετώπισης της υπερουριχαιμίας
Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού (>2 lt ημερησίως)
Τήρηση υποθερμιδικού διαιτολογίου σε περιπτώσεις παχυσαρκίας
Αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων και μείωση κατανάλωσης λίπους
Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
Κατανάλωση τροφίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες. Τέτοιες τροφές είναι:
· Όλα τα είδη φρούτων
· Λαχανικά εκτός από εκείνα που αναφέρονται παρακάτω
· Μακαρόνια, ρύζι
· Γάλα, γιαούρτι, τυρί
· Αυγά
· Φιστίκια, καλαμπόκι
· Άσπρο ψωμί, δημητριακά και τα προϊόντα τους
Αραιή συχνότητα κατανάλωσης τροφών που εμπεριέχουν 50-150mg πουρινών/100 gr. Τέτοιες τροφές είναι:
· Σπαράγγια, φασόλια, αρακάς, φακές, σπανάκι, μανιτάρια, ντομάτα
· Κουνουπίδι
· Κυνήγι
· Ψάρια
· Κρέας
· Κοτόπουλο
· Δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αποφυγή κατανάλωσης τροφών που εμπεριέχουν 150-825mg πουρινών/100 gr. Τέτοιες τροφές είναι:
· Αντσούγιες, ρέγκες, σκουμπρί
· Αλλαντικά
· Θαλασσινά (χταπόδι, πέστροφα, γαύρος, τόνος, γαρίδες, οστρακοειδή, αστακός, σαρδέλες)
· Σούπες και ζωμοί κρεάτων
· Σάλτσες διάφορες με βάση εκχύλισμα κρέατος
· Κιμάς κρέατος
· Γάλα σόγιας
· Εντόσθια
· Καρδία, μυαλά, συκώτι