Η ακράτεια ούρων και τρόποι αντιμετώπισής της
Τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα αυξάνουν την ανταπόκριση των ασθενών
Η ακράτεια των ούρων είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται με απλές θεραπευτικές μεθόδους και γι αυτό θα πρέπει να πάψει να αποτελεί θέμα ταμπού και να «καλύπτεται» με τη χρήση πάνας.
Τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα σε συνδυασμό με θεραπεία συμπεριφοράς φαίνεται ότι αυξάνουν την ανταπόκριση των ασθενών σε ποσοστά που φτάνουν στο 70-75%, ενώ έχουν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Με τη χρήση των αντιμουσκαρινικών τα συμπτώματα αμβλύνονται λόγω της ελάττωσης των ακούσιων συσπάσεων της κύστης και της αύξησης της χωρητικότητάς της. Έτσι καθυστερούν την πρώτη επιθυμία για ούρηση, μειώνουν τη συχνουρία και τα επεισόδια ακράτειας. Η επίδραση της χρόνιας χρήσης όλων των αντιμουσκαρινικών είναι θετική σε καθημερινές παραμέτρους ποιότητας ζωής, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα, ο ύπνος και το συναίσθημα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και σπάνια οδηγούν στην διακοπή του φαρμάκου. Τα αποτελέσματα του ίδιου φαρμάκου δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς. Επομένως πρέπει να αξιολογούμε σωστά τον ασθενή, ώστε να του χορηγήσουμε το κατάλληλο γι αυτόν φάρμακο», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος Σταύρος Χαραλάμπους.
Την ευκαιρία για δωρεάν ουρολογικό έλεγχο για την ακράτεια δίνει σε όλους τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου η Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από πενήντα ουρολόγους που είναι μέλη της Εταιρείας καθώς και στα νοσοκομεία Γεννηματάς, Παπαγεωργίου και Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης με την προϋπόθεση να κλείσει ο ενδιαφερόμενος ραντεβού τηλεφωνώντας στο 2310 534198.
Η 83χρονη Ευθυμία Μελισσανίδη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αντιμετώπιζε για 30 ολόκληρα χρόνια πρόβλημα ακράτειας , το οποίο την έκανε να ντρέπεται και να μη μπορεί να βγει από το σπίτι της. Μόλις πέρσι , στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την ακράτεια της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος , έμαθε ότι μπορεί το πρόβλημά της να θεραπευτεί με ένα χάπι και από τότε άλλαξε η ζωή της. «Δεν μπορούσα ούτε καν να πάω στη λαϊκή. Πήγαινα σε ένα μουσείο και αντί να βλέπω τις ομορφιές γύρευα την τουαλέτα. Τώρα παίρνω ένα χάπι και δεν έχω πια κανένα πρόβλημα» λέει η κ Μελισσανίδη.
Εκτός όμως από την φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν και καθημερινές οδηγίες των ουρολόγων για τον περιορισμό των συμπτωμάτων, όπως είναι η μείωση της πρόσληψης του καφέ φίλτρου, της σοκολάτας, των καυτερών φαγητών, των οινοπνευματωδών και των ανθρακούχων ποτών, τα οποία είναι πιθανό να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη.
Συνιστώνται τροφές με ίνες και περιορισμός των υγρών για ελάττωση της συχνουρίας. Η παχυσαρκία προσθέτει επιπλέον βάρος και πίεση στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας ακράτεια, επομένως η μείωση του σωματικού βάρους είναι σημαντική.
«Η ακράτεια είναι μια συχνή πάθηση που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Ένα μεγάλο ποσοστό που κυμαίνεται από 17% έως 27% σε άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, πάσχει από ακράτεια. Το ποσοστό αυτό στις ηλικίες άνω των 50-60 ετών μπορεί να φτάσει στο 50%. Έχει βρεθεί ότι 53% των τροφίμων γηροκομείων έχουν ακράτεια και ένας στους 10 έχει ουρολοιμώξεις, γεγονός που αποτελεί παράγοντα ιδρυματοποίησης. Επειδή οι υπερήλικες έχουν ανάγκη συχνότερης ούρησης παρατηρούνται πτώσεις σε ποσοστό 26% και κατάγματα σε ποσοστό 34.8%. Επίσης το 22% των γυναικών με εγκράτεια, που εισάγονται σε οίκο ευγηρίας, καταλήγουν σε ακράτεια σε ένα χρόνο» επισήμανε ο κ Χαραλάμπους.
Εάν κάποιος πηγαίνει οκτώ ή περισσότερες φορές την ημέρα στην τουαλέτα ή έχει ξαφνικά έντονη επιθυμία για ούρηση ή και απώλεια ούρων ή αν ξυπνά 3-4 φορές το βράδυ για να ουρήσει τότε μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης. Το προχωρημένο στάδιο της νόσου είναι η ακράτεια.
Η διάγνωση γίνεται εύκολα από τον ειδικό ουρολόγο, βάσει κυρίως των συμπτωμάτων, αλλά και με τη βοήθεια απλών ερωτηματολογίων. Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης υπερδραστήριας κύστης είναι η προχωρημένη ηλικία (20% των ατόμων άνω των 70 ετών), το εγκεφαλικό επεισόδιο, η κάκωση της σπονδυλικής στήλης, οι διαταραχές ύπνου (γυναίκες με υπερδραστήρια κύστη έχουν τρεις φορές περισσότερο διαταραχές στον ύπνο), ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος του Parkinson, η υπερπλασία και οι επεμβάσεις προστάτη και οι πολλαπλοί τοκετοί. Επίσης οι γυναίκες με υπερδραστήρια κύστη συνήθως υποφέρουν από υπέρταση, παχυσαρκία και αρθρίτιδα συγκριτικά με αυτές που δεν πάσχουν, έχουν μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό και μείωση της αυτοπεποίθησης σε σύγκριση με τις υγιείς.
Οι επιπλοκές που είναι πιθανό να προκληθούν από την υπερδραστήρια κύστη, είναι οι ουρολοιμώξεις (εμφανίζονται περίπου σε διπλάσιο ποσοστό σε γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και αυξάνονται με την ηλικία), οι ερεθισμοί και οι φλεγμονές του δέρματος, η λιθίαση της κύστης και οι πτώσεις των ηλικιωμένων.