Χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης έχουν τα παιδιά που τρέφονται ανθυγιεινά
Οι διαφορές στη διατροφή τους είναι και κοινωνικό θέμα
Χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, έχουν εκείνα που μεγαλώνουν με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους πρόχειρα φαγητά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, διαπίστωσαν ότι η διατροφή στις τρυφερές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη.
Οι επιστήμονες από το κολέγιο Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έδιναν πιο συχνά στα παιδιά τους γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά και αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους.
Αντιθέτως, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συσχετίσθηκε με πολύ υψηλότερη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών και αυτή, με τη σειρά της, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
Παρόμοια ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει.
Στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος όταν έτρωγαν πολλά πρόχειρα φαγητά, είχαν αναφέρει ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης πρόχειρων φαγητών κατά την παιδική ηλικία δεν μπορούν να διορθωθούν αργότερα στη ζωή, με την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, διότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε.