Η διατροφική αξία της μπύρας
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν βρει διάφορες χρήσεις για την μπύρα. Την χρησιμοποιούσαν σαν στοματικό διάλυμα, σαν ουσία υποκλυσμού και σαν επουλωτή πληγών. Χωρίς να επιβεβαιώσει απόλυτα τις ιατρικές αυτές χρήσεις ο Charles Bamforth, επιστήμονας ζυθοποιΐας στο Πανεπιστήμιο του Davis, Τμήμα Food Science and Technology, διαπιστώνει ότι η μπύρα μπορεί να κρύβει σημαντικές διατροφικές αξίες οι οποίες ίσως να την κάνουν απαραίτητο συνοδευτικό ποτό για μια υγιή και ισσοροπημένη δίαιτα. Φαίνεται ότι η μπύρα είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με το κρασί όσον αφορά τα βασικά οφέλη για την υγεία ενός οργανισμού, σύμφωνα με τον Bamforth, ο οποίος δημοσίευσε τον περασμένο Φεβρουάριο ένα αφιέρωμα σχετικά με τις διατροφικές αξίες της μπύρας, στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition Research.
Είδη μπύραςΣημειώνει ότι η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικά, δηλαδή χημικά που συνήθως υπάρχουν σε φυτικές τροφές και οι οποίες φαίνεται να προσφέρουν σημαντική προστασία ενάντια στις καρδιακές ασθένειες και σε μερικές μορφές καρκίνου. Ακόμα η μπύρα περιέχει διάφορα είδη της βιταμίνης Β, γνωστή και σαν φολικό οξύ καθώς επίσης και διάφορα χρήσιμα μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Επίσης, προσθέτει ο Bamforth, έχει γίνει σημαντική έρευνα που φανερώνει ότι το αλκοόλ σε κάποια ποτά μπορεί να μειώσει το ρίσκο των στεφανιαίων νοσημάτων της καρδιάς, αυξάνοντας στο αίμα την συγκέντρωση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, χοληστερόλης, η οποία είναι γνωστή και σαν ”καλή χοληστερόλη”, μειώνοντας την συσσώρευσή της στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Τα αποτελέσματα πολλών δημοσιευμένων εργασιών πάνω στο θέμα συνηγορούν, στο ότι η μπύρα και το κρασί παρέχουν το ίδιο ”καλό” αλκοόλ που λειτουργεί, όπως περιγράφηκε παραπάνω.
Ειδικότερα για την περίπτωση του καρκίνου, ενώ παλαιότερα η μπύρα είχε κατηγορηθεί ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες νιτροσαμινών, ουσίες που έχουν συσχετισθεί με διάφορες μορφές καρκίνου, σήμερα έχει βρεθεί ότι οι συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές των ίδιων ουσιών σε φυτικές τροφές οι οποίες θεωρούνται υγειϊνές. Εκτός αυτού υπάρχουν αρκετές έρευνες που απενοχοποιούν τη δράση της μπύρας υπέρ του καρκίνου, ενώ είναι σαφές πλέον ότι έχει ευεργετική δράση, ειδικά, για τον καρκίνο των πνευμόνων.
Οι ζυθοποιοί ίσως να μην χρειάζεται να βελτιώσουν τις διατροφικές μας συνήθεις, από τις μπύρες που κατασκευάζουν αλλά ίσως να θέλουν να παρουσιάσουν το προϊόν τους σε καλύτερη θέση, σαν μέρος μιας σωστής δίαιτας-διατροφής. Ο Βamforth εξηγεί αναλυτικά ότι η διατροφική αξία της μπύρας μπορεί να ποικίλει πάρα πολύ ανάλογα με τα συστατικά και την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της. Επίσης σημειώνει ότι αναιρούνται όλες οι ευεργετικές δράσεις σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από οποιοδήποτε ποτό, ακόμα και από τη μπύρα.
http://www.sciencenews.gr