Μειώνεται σταδιακά η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα καταγράφονται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Προγράμματος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας».
Στο πρόγραμμα που εκπονείται υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λάμπρου Συντώση, για πρώτη φορά φέτος, μετά από πολλά χρόνια, διαφαίνονται οι πρώτες τάσεις μείωσης των παιδικών ποσοστών παχυσαρκίας, οι οποίες ωστόσο χρήζουν βαθύτερης μελέτης και ανάλυσης προκειμένου να επιβεβαιωθούν.
Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την ετήσια παρακολούθηση σημαντικών δεικτών υγείας των μαθητών, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διαμόρφωση πολιτικών για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών. Για τη σχολική χρονιά 2011-12, συμπεριέλαβε μαθητές της Γ’ τάξης όλων σχεδόν των δημοτικών σχολείων της χώρας, δηλαδή περίπου 60.000 παιδιά και τις οικογένειες τους.
Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν προέκυψαν δείκτες αξιολόγησης της ποιότητας της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών. Επίσης, προέκυψαν οι κατανομές του βάρους, του ύψους και του δείκτη μάζας σώματος στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Τέλος, οι οικογένειες των μαθητών έλαβαν αναφορές για την κατάσταση των παιδιών τους.
Υπέρβαροι ή/και παχύσαρκοι 3 στους 10 μαθητές
Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των δεδομένων, τα ποσοστά των λιποβαρών παιδιών κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (1,6%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό έχει τον επιθυμητό Δείκτη Μάζας Σώματος (65%). Ωστόσο, το 23,9% των μαθητών είναι υπέρβαρο και το 9,5% παχύσαρκο. Συγκεκριμένα, από παχυσαρκία πάσχει το 22,9% των αγοριών (10,3% υπέρβαρα) και το 24,9% των κοριτσιών (8,8% υπέρβαρα).
Καλές διατροφικές συνήθειες
Το διατροφικό σκορ των μαθητών της Γ’ Δημοτικού ήταν 6,5 με άριστα το 10, σύμφωνα τις διεθνείς συστάσεις.
Συγκεκριμένα, το 61,4% των μαθητών τρώει πρωινό καθημερινά, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 92% όταν πρόκειται για το Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα το 43% των μαθητών το πρωί πίνει μόνο ένα ποτήρι σκέτο γάλα, ενώ από τα παιδιά που τρώνε κάτι επιπλέον, το 61,5% επιλέγει γάλα με δημητριακά.
Στο σχολείο, τοστ επιλέγει το 78,3% των μαθητών, φρούτα το 58,7%, μπισκότα/κέικ/σοκολάτα το 50,8%, ενώ πατατάκια/γαριδάκια το 15,2%.
Το απόγευμα στο σπίτι, φρούτα τρώνε το 83,4% των μαθητών, γάλα/γιαούρτι το 70,3% και τοστ το 53,7%.
Καθημερινά σαλάτα τρώει το 42,1% των μαθητών, ενώ το 62,7% τρώει πάνω από μια φορά την εβδομάδα πρόχειρο φαγητό (fast food). Τέλος, το 12,7% καταναλώνει αναψυκτικά 3-6 φορές την εβδομάδα, ενώ το 26,6% όχι.
Έξι στους δέκα μαθητές δεν αθλούνται
Όσον αφορά τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι το 64,4% συμμετέχει σε κάποια αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου, με το 42,2% να ασχολείται τουλάχιστον 1-2 ημέρες την εβδομάδα. Επίσης το 45% των μαθητών αφιερώνει καθημερινά χρόνο στο παιχνίδι εκτός σπιτιού (ποδήλατο, ποδόσφαιρο κ.α.), ενώ το 31,7% σε δραστηριότητες μπροστά στην οθόνη (τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, παιχνιδοκονσόλες κ.α.).
Το πρόγραμμα «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας» είχε φέτος την υποστήριξη της Nestle Ελλάς, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της εταιρείας «Παιδιά Όλο Υγεία».
HEALTH.IN.GR