8 βότανα κατά της μελαγχολίας

8 βότανα κατά της μελαγχολίας Facebooktwitterpinterest

Η βιομηχανία των φαρμάκων έχει πραγματοποιήσει άλματα στην αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων.

Η βιομηχανία των φαρμάκων έχει πραγματοποιήσει άλματα στην αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων. Παρ’ όλ’ αυτά, στις ήπιες ή παροδικές μορφές κατάθλιψης μπορούν εκτός από την κλασική ιατρική και τις χημικές ουσίες να βοηθήσουν και οι παραδοσιακές θεραπείες. Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στον βελονισμό, στην ομοιοπαθητική και την αρωματοθεραπεία, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικά θεωρούνται τα βότανα. Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν τη μελαγχολία, να τονώσουν το άτομο και να επιφέρουν ισορροπημένη διάθεση στον παθόντα. Το «Εθνος – Υγεία» σας παρουσιάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα φυτά που συστήνονται από τους βοτανολόγους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Βάλσαμο
Θεωρείται φάρμακο για την κατάθλιψη -ειδικά της εμμηνόπαυσης- και τις νευραλγίες. Παράλληλα, είναι ένα καταπραϋντικό φυτό που τονώνει τον οργανισμό. Ισως οι ιδιότητές του κατά των ψυχικών νόσων είναι εκείνες που ενίσχυσαν την πεποίθηση που επικρατούσε κατά τον Μεσαίωνα ότι το βάλσαμο διώχνει τους «δαίμονες». Συνήθως χρησιμοποιείται το αφέψημα των ανθέων του, το οποίο παρασκευάζεται με 15-30 γραμμάρια ανθέων σε ένα λίτρο νερό ή το αφέψημα που προκύπτει από 3 κουταλιές ανθέων και βλαστών βρασμένες σε μισό λίτρο νερό.

Γκίγκο
Είναι ένα θαυματουργό βότανο το οποίο ενισχύει τον οργανισμό και μεταξύ άλλων βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το γκίγκο χρησιμοποιείται ευρέως από τους Κινέζους θεραπευτές και κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πολλές μορφές. Δισκία, κάψουλες, βάμμα είναι μερικές από αυτές, όμως η χρήση τους απαιτεί προσοχή όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα. Οι βοτανοθεραπευτές συνιστούν κατά της κατάθλιψης τη λήψη εκχυλίσματος γκίγκο πριν από το φαγητό.

Τζίνσενγκ
Καταπολεμά το σωματικό και νοητικό στρες και χορηγείται σε περιπτώσεις γενικής αδυναμίας που προέρχεται από κατάθλιψη. Εχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οργανισμό από την ένταση, ενώ επισημαίνεται ότι οι ιαματικές του ιδιότητες συναντώνται μόνο στο αυτοφυές τζίνσενγκ και όχι σε αυτό που καλλιεργείται. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο για περισσότερα από 5.000 χρόνια και ευρέως το υιοθέτησε η παραδοσιακή ιατρική της Αμερικής. Στα συστατικά του περιλαμβάνεται και βιταμίνη D.

Ερυθραία
Ο διάσημος Γερμανός βοτανολόγος Kneipp συνιστούσε την ερυθραία κατά της μελαγχολίας. Οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητές της αναγνωρίζονται και σήμερα από τους πρακτικούς γιατρούς οι οποίοι χορηγούν συνήθως έγχυμα από φύλλα και ανθισμένες κορυφές ερυθραίας. Πρόκειται για ένα φυτό που ευδοκιμεί στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και που απαντάται συχνότερα σε αμμώδη εδάφη.

Μελισσόχορτο
Ο Αραβας γιατρός Αβικέννας έλεγε ότι το μελισσόχορτο «κάνει την καρδιά ευτυχισμένη». Οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα βότανο το οποίο έχει μεταξύ άλλων και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, αν προσθέσουμε τσάι μελισσόχορτου στο μπάνιο μας, θα επιτύχουμε χαλάρωση των νεύρων. Οταν συνδυάζεται με βαλεριάνα και ζυθοβότανο καταπολεμά την ελαφρά αϋπνία.

Τριγωνέλλα
Είναι τονωτική στις περιπτώσεις φυσικών αλλά και ψυχικών ασθενειών. Η κατανάλωσή της προκαλεί πάχυνση και ενισχύει τον αδύναμο οργανισμό, ενώ ειδικά σκευάσματα που προτείνουν οι βοτανοθεραπευτές μπορούν να προκαλέσουν ευφορία στον οργανισμό. Η τριγωνέλλα καλλιεργείται στη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και στις μεσογειακές χώρες και είναι πολύ διαδεδομένη και αυτοφυής στην Ελλάδα. Μάλιστα ονομάζεται και «ελληνικό χορτάρι» καθώς μοιάζει με τριφύλλι. Με μεγάλη επιτυχία καλλιεργείται σήμερα στην Εύβοια.

Φασκόμηλο
ΦασκόμηλοΜετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος, ασκεί σημαντική επιρροή στον εγκέφαλο κατευνάζοντάς τον και είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, καταθλιπτικών καταστάσεων και ατονίας της μνήμης. Κατά της νευρασθένειας συστήνεται το έγχυμα του φυτού, το οποίο παρασκευάζεται σύμφωνα με τους ειδικούς από 12 γραμμάρια βοτάνου βρασμένα σε 250 ml νερού. Απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση του, καθώς μεγάλες ποσότητες φασκόμηλου μπορεί να προκαλέσουν τοξικά φαινόμενα.

Πεύκο
Το πεύκο είναι ένα από τα φυτά που μπορούν να ενισχύσουν όσους πάσχουν από κατάθλιψη και μελαγχολία. Λίγα βρασμένα φύλλα πεύκου μαζί με αρσενικά άνθη ριγμένα στο νερό του λουτρού μας ξεκουράζουν, ηρεμούν τα νεύρα και ανακουφίζουν τους καταθλιπτικούς. Στη μυθολογία το πεύκο ήταν το αγαπημένο φυτό της Ρέας, της μητέρας των θεών, γιατί συμβόλιζε τον σύνδεσμο των δύο γονιών της, του Ουρανού και της Γης.

http://www.ethnos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.