Άσκηση και αδυνάτισμα

Άσκηση και αδυνάτισμα Facebooktwitterpinterest

Έρευνες δείχνουν τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας για την απώλεια βάρους
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά ανθρώπους όλων των ηλικιών να γυμνάζονται είτε σε οργανωμένα γυμναστήρια, είτε σε γήπεδα, είτε ακόμη και στο δρόμο. Για το μέσο άνθρωπο που δεν ασχολείται ενεργά με τον πρωταθλητισμό, η μείωση του σωματικού λίπους είναι πολλές φορές θέμα αισθητικής σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η μείωση του σωματικού λίπους είναι θέμα υγείας.

Το κλειδί για τον έλεγχο του βάρους είναι η εξισορρόπηση της ενέργεια των τροφών που καταναλώνουμε και της ενέργειας που καίμε με τις διάφορες δραστηριότητές μας. Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι τρώτε. Η άσκηση που απαιτείται για να υπάρχει απώλεια βάρους εξαρτάται από το πόσο τρώτε και το πόσο γυμνάζεστε.

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους λόγους που μας βοηθάνε να παραμείνουμε υγιείς. Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα ζουν περισσότερο και αισθάνονται καλύτερα. Από τα 1.440 λεπτά κάθε μέρας μπορείτε να αφιερώσετε τα 30 για να γυμναστείτε. Η άσκηση μας βοηθάει στο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Μπορεί, ακόμα, να καθυστερήσει ή να εμποδίσει το διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιακά προβλήματα.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν ζωηρό βάδισμα, το κούρεμα του γκαζόν, το χορό, το κολύμπι για αναψυχή ή ποδηλασία. Οι διατάσεις και η προπόνηση με βάρη μπορούν επίσης να ενισχύσουν το σώμα σας και να βελτιώσουν το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Το κλειδί είναι να βρείτε τη σωστή άσκηση για σας. Αν η άσκηση που επιλέξετε σας διασκεδάζει και σας ευχαριστεί τότε αυτό είναι ένα καλό κίνητρο για να τη συνεχίσετε.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, ο DiPietro και οι συνεργάτες του παρατήρησαν μια αλλαγή στο βάρος των συμμετεχόντων ανάλογα με το χρόνο που κάνανε διάδρομο. Οι άνδρες που μείωσαν τον χρόνο τους στο διάδρομο, άρα μείωσαν και τη φυσική τους δραστηριότητα, πήραν πάνω από 2 κιλά, οι άνδρες που δεν άλλαξαν τη διάρκεια είχαν μια μικρή αύξηση των 0,6 κιλών, σε αυτούς που αύξησαν κατά 1 λεπτό τον χρόνο δεν παρατηρήθηκε αλλαγή, ενώ αυτοί που αύξησαν κατά 3 λεπτά τη διάρκεια της άσκησης στο διάδρομο είχαν μείωση στο σωματικό βάρος κατά 1,2 κιλά.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Adolescent Health το 2004, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή είναι στενά συνδεδεμένη με την εφηβική παχυσαρκία. Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό πως η μειωμένη φυσική δραστηριότητα οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, της οποίας τα δεδομένα έδειξαν ότι η αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας και η μείωση του χρόνου που δαπανάται σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, πρέπει να θεωρηθούν ως πιθανές στρατηγικές παρέμβασης σε προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό το 1999 παρουσιάζει την πλειοψηφία των ευρημάτων να δείχνουν ότι όσοι έκαναν μόνο άσκηση ή όσοι συνδύασαν την άσκηση με δίαιτα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτούς που δεν ασκήθηκαν καθόλου ή έκαναν μόνο δίαιτα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης στη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας είναι ενθαρρυντικά και μπορεί να είναι σημαντικά για τη βελτίωση της θεραπείας για την παχυσαρκία και της νοσηρότητάς της.

To 2011 σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κορέα με σκοπό να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στην κοιλιακή παχυσαρκία και τη φυσική δραστηριότητα βρέθηκε πως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είχε θετικά αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες.

Με αφορμή τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας παγκοσμίως άλλη μία έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity το 2007 με σκοπό να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αερόβιας άσκησης σε παχύσαρκους σε άντρες και γυναίκες. Τα αποτελέσματα παρουσίασαν σημαντική απώλεια βάρους και λίπους των συμμετεχόντων. Όσοι αθλούνταν περισσότερο είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στο βάρος, το Δ.Μ.Σ., το σωματικό λίπος και το ενδοκοιλιακό λίπος.

Περισσότερο από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των γυναικών. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια και ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο στην πρόληψη της παχυσαρκίας και την προώθηση της απώλειας βάρους σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Η τακτική άσκηση, όπως το ζωηρό περπάτημα, οδηγεί στην μείωση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους υπέρβαρων και παχύσαρκων μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο αμερικάνικο περιοδικό Journal of American Medical Association.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο συνδυασμός, όμως, της άσκησης με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής φυσικά θα έχει καλύτερα αποτελέσματα όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρηση ενός καλλίγραμμου κορμιού.

Σίγουρα, μετά από πολλά χρόνια καθιστικής ζωής, το να πάτε ξαφνικά για τζόκινγκ 4 χιλιομέτρων ή να σας αναγκάσουν να κάνετε κάποιο σχολικό άθλημα που μισούσατε πάντα, είναι αρκετό για να σας κάνει να τα παρατήσετε.

Αν όμως βρείτε μια μορφή δραστηριότητας που ταιριάζει στο σώμα σας και την κάνετε στο σωστό ρυθμό, τότε θα νιώσετε ευεξία και η διάθεσή σας θα είναι πολύ καλή, αφού η άσκηση ενεργοποιεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών από τον εγκέφαλο που σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και πιο χαλαροί.

Πηγή: diatrofi.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.