Εκπαιδεύοντας το παιδί να πάει στην τουαλέτα.

Εκπαιδεύοντας το παιδί να πάει στην τουαλέτα. Facebooktwitterpinterest

Εκπαίδευση τουαλέτας

Η εκπαίδευση τουαλέτας μπορεί να αποτελέσει πραγματική πρόκληση για ένα παιδί με αισθητηριακές δυσκολίες. Η επιτυχία στην τουαλέτα απαιτεί λήψη και ερμηνεία της αισθητηριακής πληροφορίας  η οποία σηματοδοτεί μια πλήρη κύστη ή την ανάγκη να υπάρξει μια κίνηση των εντέρων. Το παιδί πρέπει να φτιάξει ένα κινητικό πλάνο για να πάει στην τουαλέτα και έπειτα να ανταπεξέλθει στις αισθητηριακές προκλήσεις στο μπάνιο.
            Κατά την παιδική ηλικία, είναι ένα ζητούμενο το οποίο μπορεί να βγάλει άγχος  και ένα παιδί μπορεί να ασκήσει αρκετό έλεγχο ελέγχοντας την τουαλέτα. Αποφύγετε να εισάγετε μια μάχη επιθυμιών σε αυτό το θέμα. Θα έχει πολύ πιο ήπια έκβαση αν δεν υπάρχει άγχος και προσδοκίες. Αν γίνουν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, αφήστε λίγο διάστημα να ηρεμήσει και έπειτα ξαναπροσπαθήστε. Το έντερο και η κύστη είναι ήπιοι μυς και το αισθητηριακό μήνυμα που στέλνουν στον εγκέφαλο το οποίο υποδεικνύει ότι η κύστη ή το έντερο είναι πλήρη  είναι όπως ένας μικρός ψίθυρος σε σύγκριση με τα μηνύματα που λαμβάνει από γραμμωτούς μυς (π.χ. από το χέρι ή το πόδι).
Μερικές Στρατηγικές
  • Πολύ βοηθητικό θα ήταν να δίνετε υγρά στο παιδί και έπειτα να το πηγαίνετε αρχικά κάθε δέκα λεπτά στο μπάνιο
  •  Η καταγραφή της πορείας του παιδιού με τη μορφή εβδομαδιαίου προγράμματος είναι σημαντική πληροφορία για αυτόν που το έχει αναλάβει καθώς θα δει αν οι ώρες τον ατυχημάτων ή των επιτυχιών είναι σταθερές. Π.χ.:
Μέρα
Ναι
Όχι
Ατύχημα
Παρατηρήσεις
Ώρα 07:00
 χ
Μόλις ήπιε το γάλα
07:10
χ
……..
  •   Αν το παιδί σας δε φαίνεται να έχει επίγνωση ότι είναι σε φάση ούρησης , αφήστε το γυμνό – Θα δει τα ούρα και θα συνδέσει την αίσθηση με το αποτέλεσμα
  •   Αν είναι ευαίσθητο στο χαρτί τουαλέτας χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια ή πετσετούλα
  •   Αν δεν αντέχει να κάθεται στο κάθισμα της τουαλέτας, προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο ασφαλές γίνεται:

– Κάντε την τρύπα μικρότερη με ένα παιδικό καθισματάκι για τουαλέτα
-Τοποθετείστε ένα σκαμνάκι στα πόδια του παιδιού ώστε να μην κρέμονται, να πατάει
– Δώστε του το χέρι σας να σας κρατάει ή δείξτε του αν υπάρχει κάτι από το οποίο θα μπορούσε να κρατιέται (π.χ. βάση)
-Χρησιμοποιήστε κάποιο βιβλίο ή πείτε τραγουδάκια ή παιχνιδάκια για να ξεχαστεί
-Τρίψτε το δερματάκι του με το χέρι ή κάποιο πανάκι, πετσετούλα ώστε να αυξήσετε την υπεραιμία της περιοχής αυτής

  • Φτιάξτε μια ρουτίνα σχετικά με τη διαδικασία π.χ. να παίρνει τη φωτογραφία του μπάνιου, να την κολλάει στην πόρτα του, να ανάβει το φως, να τραβάτε το καζανάκι αφού προηγηθεί κάτι στην τουαλέτα ως επιβράβευση, να πλένει τα χέρια και να σβήνει το φως ως λήξη.

Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να έχετε κατά νου ότι από τη στιγμή που ξεκινάμε την εκπαίδευση τουαλέτας η πάνα αποσύρετε καθ’  όλη τη διάρκεια της μέρας. Τη νύχτα όμως μπορούμε να τη βάζουμε σε πρώτο χρόνο. Από τη στιγμή, που το παιδί αποκτά έλεγχο σφιγκτήρων η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως το άγχος, συναισθηματική ανασφάλεια κ.ά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.