10 Συμβουλές πριν ασκηθείτε με το στατικό ποδήλατο
1. Κάντε τις απαραίτητες καρδιολογικές εξετάσεις πριν ασκηθείτε με το στατικό ποδήλατο.
2. Ρυθμίστε τη σέλα και το τιμόνι του ποδηλάτου ώστε οι αγκώνες σας να είναι ελαφρώς λυγισμένοι, τα γόνατα να μην τεντώνουν τελείως κατά την πεταλιά, και ο κορμός σας να έχει ελαφρά κλίση προς τα εμπρός.
3. Μην σηκώνεστε από τη σέλα για να σπρώξετε με περισσότερη δύναμη τα πετάλια, και μην καμπουριάζετε.
4. Αν κουραστεί η ράχη σας κάντε πετάλι με ίσιο τον κορμό σας, χωρίς να στηρίζεστε στο τιμόνι.
5. Να φοράτε πάντα αθλητικά υποδήματα.
6. Το στατικό ποδήλατο είναι μια καλή επιλογή για να βελτιώσετε τόσο την αερόβια όσο και την αναερόβια ικανότητά σας, ανάλογα με την αντίσταση που θα βάλετε στα πετάλια. Για να επιτύχετε αερόβιο έργο μειώστε την αντίσταση και αυξήστε τη διάρκεια της άσκησης.
7. Ανάλογα με την αντίσταση ενδυναμώνει ισοτονικά ή ισοκινητικά κυρίως γλουτιαίους, τετρακέφαλο, γαστροκνήμιο, υποκνημίδιο, και ισομετρικά τρικέφαλο βραχιόνιο.
8. Να παρακολουθείτε διαρκώς την καρδιακή σας συχνότητα. Η Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα βρίσκεται από τον τύπο Μ.Κ.Σ.= 220 – Ηλικία. Για να πετύχετε κάψιμο λίπους και βελτίωση αντοχής ασκηθείτε σε επίπεδο έντασης του 70% της Μ.Κ.Σ.
9. Οι αρχάριοι πρέπει να ασκήστε σε επίπεδα χαμηλής αντίστασης και διάρκειας περίπου 3 φορές την εβδομάδα. Σταδιακά αφού δείτε ότι βελτιώνεται η αντοχή και η μυϊκή δύναμή σας, δυσκολέψτε το πρόγραμμα.
10. Αφιερώστε 5 λεπτά για προθέρμανση και άλλα 5 για αποθεραπεία (απομάκρυνση γαλακτικού οξέως), κάνοντας ποδήλατο με χαμηλή αντίσταση ή με φορά προς τα πίσω.