29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ
Βοηθώντας το παιδί σας να αντιμετωπίσει την ψωρίαση
Ενα ποσοστό 10-15% παιδιών εκδηλώνουν τη νόσο πριν από τα 10 τους χρόνια. Η αρχή της εφηβείας είναι ένα κομβικό σημείο για την εκδήλωση της ψωρίασης στους νέους με ποσοστό 1 στους 40 εφήβους. Η ψωρίαση εμφανίζεται πιο σπάνια στα παιδιά σε αντίθεση με άλλες δερματικές ασθένειες όπως το έκζεμα. Ο τύπος της ψωρίασης που είναι συχνότερος στα παιδιά και στους εφήβους ονομάζεται σταγονοειδής ψωρίαση και συχνά ακολουθείται από μια άνω αναπνευστική λοίμωξη, εν τούτοις, η λοίμωξη από μόνη της δεν προκαλεί ψωρίαση.
Συγκεκριμένα γονίδια έχουν συνδεθεί με την ψωρίαση. Έρευνες έχουν δείξει πως πέρα από τη γενετική προδιάθεση, η πυροδότηση της ψωρίασης προϋποθέτει κάποιον μικρό τραυματισμό ή μια λοίμωξη του αναπνευστικού, ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα ή ακόμα και μια ψυχική /συναισθηματική στρεσογόνο κατάσταση. Σχετικές έρευνες αρχίζουν να διαχωρίζουν τους γενετικούς παράγοντες που προκαλούν τη νόσο, με αποτέλεσμα σύντομα να μπορούν να προσδιορίσουν τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν τη νόσο της ψωρίασης πριν ακόμη εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα.
Εάν ένας από τους δύο γονείς έχει ψωρίαση τότε οι πιθανότητες για το παιδί τους να εκδηλώσει τη νόσο είναι μόλις 15%. Εάν όμως και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση, οι πιθανότητες αυξάνονται για το παιδί στο 75%.
Ένας στους τρεις ανθρώπους αναφέρουν ότι έχουν οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης χωρίς να υπάρχει σχήμα κληρονομικότητας. Είναι όμως επίσης πιθανό, παιδιά χωρίς κανένα κληρονομικό ιστορικό ψωρίασης να εκδηλώσουν τη νόσο.
Θεραπευτικές αγωγές
Πολλές θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται για τους ενήλικες είναι πολύ βοηθητικές και για τη θεραπεία των παιδιών. Λόγω όμως της ελλιπούς έρευνας στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν στα παιδιά, πολλές από αυτές τις θεραπείες είναι απαγορευτικές. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και τα παιδιά να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους και να κρατούν το δέρμα του παιδιού καλά ενυδατωμένο. Οι συχνές υποτροπές του εξανθήματος αντιμετωπίζονται συνήθως με τοπικές επαλείψεις στεροειδών κρεμών. Παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρή μορφή ψωρίασης θα πρέπει να κάνουν θεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες ή ακολουθώντας συστηματική φαρμακευτική αγωγή.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν σε βάθος το είδος και τις μορφές θεραπευτικής αγωγής που προτείνονται στα παιδιά τους από τους θεράποντες ιατρούς τους.
Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται ούτε μεταφέρεται από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο.
Περισσότερο από ένα φυσικό τραύμα
Οπως οι ενήλικες που νοσούν από ψωρίαση, έτσι και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δερματικά προβλήματα ενδέχεται να έχουν δυσκολίες στο να διαχειριστούν την «αλήθεια» της διάγνωσής τους. Τα παιδιά, και ειδικότερα τα νήπια, στηρίζονται στους γονείς τους για να βρουν παρηγοριά όχι μόνο για τα συμπτώματα της ψωρίασης, αλλά και για συναισθηματική συμπαράσταση για το ότι το δέρμα τους φαίνεται διαφορετικό από των άλλων παιδιών.
Η αντίδραση των παιδιών που έχουν ψωρίαση είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Υπάρχουν παιδιά που αντιδρούν με μια μικρή συναισθηματική επιβάρυνση προς τη νόσο και άλλα παιδιά που αισθάνονται αμηχανία, θυμό ή λύπη.
Τα παιδιά ως επί το πλείστον αισθάνονται άγχος όταν η νόσος υποτροπιάζει, όταν υφίσταται χειροτέρευση και όταν απορρίπτονται από τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Η διάθεσή τους και οι αντιδράσεις τους διακατέχονται από μεταπτώσεις μετά την εκδήλωση της νόσου. Η εικόνα που έχουν για το σώμα τους τα επηρεάζει περισσότερο όταν η νόσος εκδηλωθεί σε νεαρή ηλικία παρά όταν εμφανιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία.
Τι πρέπει να πείτε και να κάνετε για να εμψυχώσετε το παιδί σας:
**Η ψωρίαση δεν απειλεί τη ζωή του
**Δεν είναι το μόνο παιδί που αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πάθηση. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ψωρίαση.
**Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική ασθένεια. Οι φίλοι του παιδιού δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι θα την κολλήσουν.
**Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν και είναι διαθέσιμες από τους δερματολόγους.
**Η ευθύτητα, η θέληση για επιμόρφωση και η στήριξη των γονιών θα κάνουν το παιδί δυνατότερο και πιο πρόθυμο να αντιμετωπίσει την κατάστασή του.
**Ξεκινήστε με τα βασικά. Το κλειδί είναι να εκπαιδεύσετε το παιδί σας ενημερώνοντάς το πρώτα για τη φυσιολογική αναπαραγωγή των κυττάρων και έπειτα για το τι αλλάζει όταν κάποιος έχει ψωρίαση. Ενας τρόπος να περιγράψει κανείς σε ένα μικρό παιδί τι είναι ψωρίαση είναι ο παρακάτω:
«Η ψωρίαση είναι μια κατάσταση που κάνει το δέρμα σου να συμπεριφέρεται και να φαίνεται διαφορετικό από το κανονικό δέρμα. Τα κανονικά δερματικά κύτταρα χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες για να ανέβουν από το κάτω δέρμα στο πάνω απ’ όπου και θα πέσουν. Στο δέρμα που έχει ψωρίαση, όλη αυτή η διαδικασία γίνεται σε τέσσερις ή τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα το παλιό δέρμα να μην έχει τον ίδιο χρόνο να απολεπιστεί. Τότε στο εξωτερικό δέρμα συσσωρεύονται λεπτές πλάκες με λέπια αργυρού χρώματος. Επειδή τα ακριβή αίτια της ψωρίασης δεν έχουν ακόμα βρεθεί, δεν υπάρχει μια σίγουρη θεραπεία. Ομως υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να διώξουν την ψωρίαση για λίγο ή ακόμη να την κάνουν να φαίνεται καλύτερα».
*Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το: ΚΑΛΥΨΩ, Εβρου 1, 11528, Αθήνα, Τηλ: 210 72 12 002
Site: www.kalipso.gr, e-mail: info@kalipso.gr
Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης: 801 11 772 772