Πως θα αντιμετωπίσετε τις ιώσεις.

Πως θα αντιμετωπίσετε τις ιώσεις. Facebooktwitterpinterest

ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Από το 1929 που ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη θεωρήθηκε ότι ανακάλυψε και τη σωτηρία της ανθρωπότητας,καθώς αναμφισβήτητα τα αντιβιοτικά έσωσαν εκατομμύρια ανθρώπους τον περασμένο αιώνα και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι και σήμερα.Η θριαμβολογία όμως σκιάζεται από την επανεμφάνιση ασθενειών που υποτίθεται ότι είχαν εξαλειφθεί και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αλόγιστη χρήση των φαρμάκων αυτών.Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο.Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά- και αυτό είναι λάθος. Κάθε άνθρωπος παθαίνει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια.

Η ίωση ΔΕΝ αντιμετωπίζεται ποτέ με αντιβιοτικά.Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Συχνά επίσης, ακούγεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή, επίσης λάθος: Τα αντιβιοτικά δεν προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη. Με τη λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Δυστυχώς, αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια που πιθανόν να μας προσβάλουν στο μέλλον. Έτσι, το αντιβιοτικό μας (και όλα τα συγγενή του) θα είναι ανενεργό όταν το χρειαστούμε. Το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο ζοφερό, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει νέο αντιβιοτικό, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών στη Στοκχόλμη (ΕCDC) αναφορικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά (μην παραπονιόμαστε, έχουμε και πρωτιές τελικά).

Δείτε λοιπόν παρακάτω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:

42% των παιδιών έχουν λάβει αντιβιοτικά για ιώσεις ύστερα από συναίνεση του παιδιάτρου στις πιέσεις των γονέων.
75% των αντιβιοτικών λαμβάνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού. 70% των λοιμώξεων αυτών ΔΕΝ χρειάζονται αντιβιοτικά.
95% των ενήλικων Ελλήνων παίρνουν αντιβίωση για ιογενή φαρυγγο-αμυγδαλίτιδα.
60% των οικιακών φαρμακείων περιλαμβάνουν αντιβιοτικά
20% μέχρι 40% των Ελληνίδων δίνουν αντιβίωση στα παιδιά τους χωρίς συμβουλή γιατρού.

Η χρήση αντιβίωσης για οποιαδήποτε νόσο κρίνεται απαραίτητη ΜΟΝΟ από γιατρό και όχι από τον φαρμακοποιό, τον γείτονα ή τον δάσκαλο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.