Το αυχενικό προκαλεί πόνο και δυσκαμψία

Αυχεναλγία Facebooktwitterpinterest

Ο οστεοπαθητικός ελέγχει εάν υπάρχουν σωματικές δυσλειτουργίες, οι οποίες μπορούν να εμφα­νιστούν ως ασυμ­μετρία του σκελετού, περιορισμένη κίνηση μίας ή περισσοτέρων αρθρώσεων ή μυϊκής σύσπασης.

Κυριότερος στόχος της οστεοπαθητικής θεραπείας είναι η ελάττωση του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας όλων των αρθρώσεων και η βελτίωση της γενικής υγείας του ασθενούς.

Το αυχενικό είναι μία από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις πόνου, ο οποίος αναγκάζει τον πάσχοντα να αναζητήσει βοήθεια. Τις περισσότερες φορές προκαλεί παρατεταμένη κούραση, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και σημαντική μείωση της απόδοσης στην εργασία, σημειώνει η οστεοπαθητικός, Κατερίνα Βαΐτσα. Ο όρος αυχενικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά δυσλειτουργιών ή καταστάσεων που ξεκινούν από τον αυχένα, με κύρια συμπτώματα τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Οι αιτίες αυτών των δυσλειτουργιών μπορεί να οφείλονται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, σπονδυλαρθρίτιδα, τραυματισμό (από αθλητικές δραστηριότητες ή από τροχαίο ατύχημα), μυϊκό σπασμό (κακή στάση) ή ψυχοσωματικά αίτια. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται η αιτία του πόνου να είναι εντελώς διαφορετική. Μπορεί, ενδεχομένως, να υπάρχουν προβλήματα στην άρθρωση του ώμου ή ακόμη και αντανακλαστικός πόνος από προβλήματα του πεπτικού ή αναπνευστικού συστήματος.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι:

Πόνος στην οπίσθια ή και στις πλάγιες επιφάνειες του αυχένα με επέκταση στην ινιακή χώρα (βάση του κρανίου) ή μεταξύ των ωμοπλατών. Ο πόνος είναι ήπιος, αλλά αυξάνεται με τις κινήσεις της κεφαλής οι οποίες είναι περιορισμένες.

Δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας. Πονοκέφαλος, ημικρανίες, ίλιγγος. Διαταραχές της ισορροπίας και της όρασης. Νευρολογικά συμπτώματα στα άνω άκρα, όπως βαθύς πόνος σε όλο το χέρι και μουδιάσματα στα δάχτυλα. Βουητό στα αυτιά.

Πώς αντιμετωπίζεται από τον οστεοπαθητικό ένας ασθενής με αυχενικό σύνδρομο; Σύμφωνα με την κ. Βαΐτσα, λαμβάνεται ένα εκτεταμένο ιστορικό και στη συνέχεια γίνεται κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει εξέταση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης, των μαλακών μορίων, καθώς και μια σειρά από ορθοπεδικά και νευρολογικά τεστ.

Ασύμμετρος σκελετός
Ο οστεοπαθητικός ελέγχει ιδιαίτερα εάν υπάρχουν σωματικές δυσλειτουργίες, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν ως ασυμμετρία του σκελετού, περιορισμένη κίνηση μίας ή περισσοτέρων αρθρώσεων ή μυϊκής σύσπασης.

Η εξέταση δεν περιορίζεται μόνο στην πάσχουσα περιοχή, αλλά αφορά όλο το σώμα, καθώς βασική αρχή της οστεοπαθητικής είναι ότι το σώμα είναι ένα σύνολο.

Κύριος σκοπός της θεραπείας είναι η ελάττωση του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας όλων των αρθρώσεων και η βελτίωση της γενικής υγείας του ασθενούς. Ο οστεοπαθητικός αναζητεί την αιτία του πόνου.

Μέσα από ειδικό πρόγραμμα θεραπείας, βοηθά στη λύση του προβλήματος και υποδεικνύει στον ασθενή τρόπους, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να αποφύγει τυχόν προβλήματα στο μέλλον.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ειδικούς χειρισμούς που εφαρμόζονται κατά την διάρκεια της θεραπείας και από περαιτέρω συμβουλές (ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεις, υδροθεραπεία, εργονομία, διατροφή).

Επικαλούμενη αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, η κ. Βαΐτσα τονίζει ότι η οστεοπαθητική θεραπεία αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική στη θεραπεία του πόνου στον αυχένα από την φυσικοθεραπεία και την συμβατική ιατρική.

Διαπιστώθηκε, δε, ότι εκτός από αποτελεσματική, είναι και πιο οικονομική.

Οι αιτίες

Οι δυσλειτουργίες του αυχενικού συνδρόμου μπορεί να οφείλονται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, σπονδυλαρθρίτιδα, τραυματισμό (από αθλητικές δραστηριότητες ή από τροχαίο ατύχημα), μυϊκό σπασμό (κακή στάση) ή ψυχοσωματικά αίτια.
http://www.ethnos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.