Το CDMEDICS φέρνει «επανάσταση» στις αιματολογικές και γενετικές αναλύσεις

Το CDMEDICS φέρνει «επανάσταση» στις αιματολογικές και γενετικές αναλύσεις Facebooktwitterpinterest

Έγκυρα και γρήγορα αποτελέσματα μέσα από μια ανώδυνη διαδικασία εξασφαλίζει το νέο συμπαγές μηχάνημα CDMEDICS το οποίο καταλαμβάνει στον πάγκο του εργαστηρίου μια θέση ανάλογη με αυτήν ενός εκτυπωτή. Μια ελληνική συνεργασία πάει την μοριακή διαγνωστική ένα βήμα μπροστά.

Η εταιρεία micro2gen, η οποία δραστηριοποιείται στο τομέα της μοριακής διαγνωστικής, παρουσίασε στην εφετινή έκθεση Journees Internationales de Biologie – σημείο αναφοράς για την κλινική βιολογία – την νέα της πρόταση σε συνεργασία με την Designlab και την Intracom. Ένα ολοκληρωμένο, πρωτότυπο για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης τόσο μέσω γενετικού όσο και απλού αιματολογικού ελέγχου. Κι όλο αυτό χωρίς να απαιτείται η αλλαγή μηχανήματος.

Η καινοτομία έγκειται στην επιτυχημένη εφαρμογή των λεγόμενων τεχνολογιών «εργαστηρίων τσέπης» (lab-on-a-chip). Αυτό σημαίνει ότι στα διαγνωστικά κέντρα μια συσκευή σε μέγεθος εκτυπωτή αντικαθιστά τη χρήση των σημερινών, πολύ μεγαλύτερων μηχανημάτων ανάλυσης αίματος, ενώ η μεγάλη ποσότητα αντιδραστηρίων καταργείται από πλαστικά «τσιπάκια» μίας χρήσεως (μεγέθους περίπου 12×10 εκ.).

Έτσι, εξοικονομείται χώρος στα εργαστήρια ενώ παράλληλα η δουλειά των ειδικών γίνεται ακόμη πιο αποδοτική, η διάγνωση με απόλυτα έγκυρα αποτελέσματα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα: λιγότερο από μία ώρα για τις γενετικές εξετάσεις και περίπου ένα τέταρτο για τις αιματολογικές.

Στα σημαντικά οφέλη μιας τέτοιας τεχνολογικής εξέλιξης συγκαταλέγεται και η μείωση του κόστους των εξετάσεων, ενώ η αιμοληψία παύει να αποτελεί επώδυνη διαδικασία αφού απαιτείται απλά ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο – μια σταγόνα αίματος πλέον είναι αρκετή για την πραγμάτωση της εξέτασης.

Ο σχεδιασμός
Περίπου 70 διαφορετικά κομμάτια έπρεπε να υπακούσουν σε έναν απόλυτα ακριβή σχεδιασμό που θα τα συνθέτει με τρόπο εργονομικό, λειτουργικό και υπό μια νέα αισθητική προσέγγιση, πέρα του αυστηρού «κουτιού».

Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού απαιτήθηκαν περίπου 3 μήνες και ήταν αποτέλεσμα αρμονικής συνεργασίας της καταρτισμένης ομάδας της Designlab, αποτελούμενης από βιομηχανικούς σχεδιαστές, μηχανικούς σχεδιασμού προϊόντων και μηχανολόγους μηχανικούς.

«Στόχος ήταν ένας τόσο συμπαγής όγκος να σταθεί στον πάγκο ενός διερευνητικού κέντρου και να εκτελεί διαφορετικού τύπου διαγνώσεις, χωρίς να απαιτείται η αλλαγή μηχανημάτων ή ακόμη και εργαστηρίων» επισημαίνει ο industrial designer Αλέξανδρος Διδασκάλου, επικεφαλής του γραφείου Designlab.

Η «εγκατάσταση» μιας προηγμένης τεχνολογίας, όπως η μοριακή διαγνωστική, μέσα σε μια εργονομική και καλαίσθητη επιτραπέζια συσκευή προϋπόθετε τον επιτυχή και αρμονικό συνδυασμό ποικίλων στοιχείων που θα εξασφάλιζαν υψηλές αποδόσεις και παράλληλα εύκολο χειρισμό.

Όπως ενδεικτικά μας ανέφερε ο κ.Διδασκάλου «Μια από τις σημαντικές δυσκολίες ήταν το σημείο όπου το καπάκι κλείνει και συμπιέζει το chip –δεδομένου ότι ανάλογα με την εξέταση διαφέρει και το πάχος του chip. Ήταν κάτι που απαιτούσε απίστευτη ακρίβεια. Θέμα ‘ισορροπιών’ αποτέλεσε και η σταθερότητα που έπρεπε να επιτευχθεί– υπολογίζοντας το ύψος της συσκευής αλλά και το μεγάλο άνοιγμα στο καπάκι. Βασική προϋπόθεση αποτέλεσε η ευκολία συντήρησης-επιδιόρθωσης των εξαρτημάτων αλλά και ο υπολογισμός του σημείου τοποθέτησης της σταγόνας αίματος ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να χυθεί ποσότητα εκτός προβλεπόμενης θέσης. Παράλληλα, κύριο μέλημα ήταν η στεγανότητα – ώστε να μην μολύνεται το δείγμα – αλλά και η μη πρόσβαση φωτός στο εσωτερικό, γεγονός που θα επηρέαζε την αποδοτικότητα της κάμερας και άρα τα έγκυρα και γρήγορα αποτελέσματα.»

Στόχος
Η μελέτη και ο σχεδιασμός ακόμη πιο μικρών συσκευών που θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής ώστε να διευρυνθεί η χρήση τους. Έτσι, ίσως κάποια μέρα να πηγαίνουμε για εξετάσεις αίματος απλά μέχρι το πιο κοντινό μας φαρμακείο.

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.