Κάστανα, τα ευεργετικά!!!
Ποιος θα βγάλει τα ΚΑΣΤΑΝΑ από τη φωτιά;
Η μυρωδιά του ψημένου κάστανου στις πλατείες, στους πεζοδρόμους δημιουργεί τις γλυκιές στιγμές του Χειμώνα. Το Νοέμβριο τα κάστανα είναι εδώ!
Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, τονώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το νευρικό μας σύστημα.
Περιέχουν αρκετό νερό (52% περίπου), ενώ δεν περιέχουν πολύ λίπος (2,5 γρ/100γρ κάστανα), σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι δηλαδή ένας ολιγοθερμιδικός» ξηρός καρπός.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε κάλιο και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα νατρίου, οπότε φαίνεται να συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Τα κάστανα περιέχουν σε κάποιο ποσοστό ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της κακής χοληστερόλης και την πρόληψη αθηροσκλήρωσης.
Τα 100γρ κάστανα δίνουν περίπου 2γρ πρωτεΐνης, οπότε σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά ή προστιθέμενα μέσα στις σαλάτες μπορούν να ανεβάσουν την πρόσληψη της πρωτεΐνης (ιδιαίτερα χρήσιμα σε Νηστείες).
Συσταση καστανου/ 100γρ: Θερμιδεσ:170 KCAL Διαιτητ. ινεσ: 6,1gr Καλιο: 500Μg Βιταμινη β6: 0,34mg Πηγη: «πινακεσ συνθεσησ τροφιμων», α. τριχοπουλου
100γρ. Κάστανου μπορούν να υποκαταστήσουν 2 λεπτεσ φέτες ψωμί ολικησ αλεσεωσ ’η 2 μικρεσ πατατεσ βραστεσ ’η 1 φλυτζ ρυζι |
ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΩΝ
Τα φρέσκα κάστανα έχουν λεία επιφάνεια, δε χαλάνε εύκολα, αποθηκεύονται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Αποτελούν εύκολο σνακ, εφόσον τα έχουμε βράσει ή ψήσει, οπότε μαζί με ένα φρούτο κάνουν ένα «πλήρες» δεκατιανό. Αποτελούν πια συστατικό σύγχρονων οδηγών μαγειρικής, συνοδεύοντας κρέας, ψάρι, πίτες, τυρία με ευφάνταστους τρόπους.
Χρήσεις κάστανου έχουμε και στη ζαχαροπλαστική (πχ γλυκό κουταλιού, κομπόστα). Προσοχή στις ποσότητες όμως, 100 γρ κάστανου δίνουν περίπου 8% των θερμίδων που χρειαζόμαστε την ημέρα.
Τα κάστανα έχουν ξεχωριστή γεύση και θέση στο ελληνικό τραπέζι. Γιορτές Κάστανου οργανώνονται κάθε χρόνο σε πολλά χωριά της Αρκαδίας.