Η Διατροφή του Πεπτικού Έλκους
Το έλκος όπως ίσως γνωρίζεται χαρακτηρίζεται από την μικρή ή σε ακραίες περιπτώσεις μεγαλύτερη απώλεια ιστού του πεπτικού μας σωλήνα. Στην περίπτωση πεπτικού έλκους είναι επιβεβλημένη η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ασθενούς. Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό των συμπτωμάτων και στην επούλωση του έλκους, όπως εξ άλλου γίνεται και στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού μας συστήματος. Η διατροφή των πασχόντων από έλκος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ροφήματα τα οποία περιέχουν καφεΐνη, αλκοολούχα ποτά και τροφές που περιέχουν πιπέρι και διάφορα άλλα μπαχαρικά. Πρόσφατες έρευνες μας καθοδηγούν στο ότι θα πρέπει να περιορίζεται δραστικά και η υπερκατανάλωση αλατιού, γιατί το αλάτι συντελεί στο να γίνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πιο επιθετικό για την δημιουργία του έλκους. Όπως σήμερα γνωρίζουμε το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) είναι η συχνότερη αιτία πρόκλησης του πεπτικού έλκους. Οι πάσχοντες από έλκος πρέπει να αποφεύγουν τροφές όπως:
- Τα τηγανητά φαγητά
- Τις πολύ σκληρές τροφές
- Τα ξαναζεσταμένα φαγητά
- Τα παστά ψάρια
- Τα καπνιστά κρέατα
- Το κρέας εν γένει που περιέχει πολλά μπαχαρικά
- Τις πολύ λιπαρές τροφές
- Τους ξηρούς καρπούς
- Τα γλυκά που περιέχουν σιρόπι
- Διάφορα λαχανικά που βοηθούν στο σχηματισμό αερίων όπως είναι το κρεμμύδι, το σέλινο και πολλά άλλα
- Πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι πολύ ζεστές όπως και οι πολύ κρύες τροφές
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή της κάθε τροφής θα πρέπει να στηρίζεται στην ατομική ανεκτικότητα του ασθενούς στη συγκεκριμένη τροφή. Μια τροφή που σε αρχικό στάδιο πιθανά μας ενόχλησε, ίσως σε δεύτερο στάδιο να μπορέσει να ενταχθεί στη διατροφή του ασθενούς. Τα μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία θα πρέπει να είναι προκαθορισμένα από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο που απαρτίζει την θεραπευτική ομάδα, είναι επιβεβλημένα. Το βραδινό γεύμα του ασθενούς πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες νωρίτερα πριν από τον βραδινό ύπνο. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να τρώνε όσο γίνεται πιο αργά και να μασάνε πολύ καλά την τροφή τους. Επίσης βοηθά πολύ στον περιορισμό των συμπτωμάτων και στην επούλωση του έλκους, αν λίγο πριν αλλά και αμέσως μετά την κατανάλωση του γεύματος υπάρχουν κάποια λεπτά χαλάρωσης του ασθενούς. Μια και αναφέρομαι στο πεπτικό έλκος (Peptic ulcer) δεν πρέπει να ξεχάσουμε την θετική επίδραση στο πρόβλημα, που έχει η μαστίχα. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση έστω και περιορισμένης ποσότητας μαστίχας, συμβάλει σημαντικά στην θεραπεία του πεπτικού έλκους, γεγονός που οφείλεται στην αντιμικροβιακή δράση της μαστίχας εναντίον του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.