Η Διατροφική Αξία του Γκότζι Μπέρρυ
Το Γκότζι Μπέρρυ αποτελεί ένα φυτό, η καλλιέργεια του οποίου αρχίζει δειλά δειλά να αναπτύσσεται και στη χώρα μας . Ο καρπός του δεν αποτελεί ένα φρούτο, αν αναλογιστεί κανείς τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, αλλά ένα superfood. Μπορεί να καταναλωθεί είτε αποξηραμένο είτε φρέσκο. Μάλιστα στην αγορά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τρόφιμα τα οποία περιέχουν Γκότζι Μπέρρυ, όπως μπισκότα, μαρμελάδες, χυμοί σοκολάτες κ.α.
Ο καρπός του περιέχει και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι τόσο πολυσακχαρίτες όσο και απλά σάκχαρα. Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στον καρπό του περιέχουν 8 απαραίτητα αμινοξέα, αμινοξέα δηλαδή που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα λιπαρά οξέα που κυρίως περιέχει είναι το λινολεϊκό οξύ (ω-6 λιπαρό οξύ) αλλά και το λινολενικό οξύ, ένα ω-3 λιπαρό οξύ. Κλείνοντας με τα μακροθρεπτικά συστατικά του είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.
Πέρα από το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε μακροθρεπτικά συστατικά, ο καρπός του περιέχει και αρκετά σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι βιταμίνες που περιέχονται στον καρπό είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και πυριδοξίνη, η βιταμίνη C, η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε και η πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α, β-καροτίνη. Περιέχει 30 μέταλλα και ιχνοστοιχεία, χαρακτηριστικότερα από τα οποία είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.Δεν πρέπει να παραλειφθέι η μεγάλη συγκέντρωση και ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκονται στον καρπό του. Όπως ήδη αναφέρθηκε περιέχει 2 βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση, τις C και E αλλά και τη β-καροτίνη, όπως και το σελήνιο. Επιπλέον είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, λουτεϊνη και φλαβονεοειδή, όπως η ζεοξανθίνη.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η σημαντική συγκέντρωσή του σε φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες είναι συστατικά των τροφίμων, που έχουν κοινούς υποδοχείς στον οργανισμό με τη χοληστερόλη. Δεσμεύουν τους υποδοχείς αυτούς με αποτέλεσμα μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης που προέρχεται από τα τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της ολικής χοληστερόλης στο αίμα