Εμφύτευμα μετατρέπει κείμενα σε Μπράιγ

Facebooktwitterpinterest

Εμφύτευμα μετατρέπει κείμενα σε Μπράιγ 

Ερευνητές ανέπτυξαν μια ανανεωμένη έκδοση του συστήματος «Argus II»

Με την πρόοδο της τεχνολογίας οι τυφλοί συνάνθρωποι μας θα μπορούν σύντομα να διαβάζουν συμβατικό κείμενο χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο εμφύτευμα που «μεταφράζει» το αλφάβητο σε σύστημα Μπράιγ και στη συνέχεια αποστέλλει την αντίστοιχη εικόνα στους οπτικούς νευρώνες στο πίσω μέρος του ματιού.

Η προσθετική όσον αφορά τους αμφιβληστροειδής είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ακόμα και οι χρήστες της τελευταίας τεχνολογίας δυσκολεύονται να διαβάσουν απλό κείμενο. Ένα από τα σημαντικότερα πρόσφατα επιτεύγματα στον τομέα αυτό είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Second Sight, με την ονομασία Argus II.

Το Argus II επιτρέπει τη μετατροπή βίντεο από μια κάμερα τοποθετημένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά, σε ηλεκτρικά σήματα που αποτυπώνουν «εικόνες» σε ένα πλέγμα ηλεκτροδίων 10×6, εμφυτευμένο επάνω στον αμφιβληστροειδή ενός ατόμου.

Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα δίνει στους τυφλούς τη δυνατότητα να προσανατολιστούν, να διακρίνουν και να εντοπίζουν διάφορα αντικείμενα και χαρακτηριστικά του περιβάλλοντός τους, όπως πόρτες και παράθυρα, όμως η ανάγνωση γραμμάτων και λέξεων είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της χαμηλής ανάλυσης του.

Για να βελτιώσουν τη δυνατότητα αυτή, ο Thomas Lauritzen της Second Sight μαζί με συνεργάτες του ανέπτυξαν μια τροποποιημένη έκδοση του Argus II η οποία μπορεί με τον ίδιο τρόπο να διακρίνει το αλφάβητο και να το μετατρέπει σε γραφή Μπράιγ.

Δεδομένου ότι το σύστημα γραφής αποδίδει γράμματα και αριθμούς σε ένα πλέγμα 3×2, μικρότερο από το πλέγμα που υποστηρίζει το Argus II, μπορεί να «διαβαστεί» χωρίς πρόβλημα από όσους χρησιμοποιούν το υπάρχον σύστημα.

Το τροποποιημένο εμφύτευμα δοκιμάστηκε από έναν εθελοντή που ήδη χρησιμοποιούσε το Argus II. Σε δοκιμή σε μεμονωμένα γράμματα αλλά και λέξεις μέχρι τέσσερα γράμματα, ο εθελοντής αναγνώρισε σωστά το 89% των γραμμάτων και το 60% με 80% των λέξεων. Μάλιστα, σύμφωνα με το Lauritzen, μεγαλύτερες λέξεις θα μπορούν να διαβαστούν πιο εύκολα, αφού ακόμα και ένα γράμμα να διαβαστεί λάθος θα προκαλέσει μικρότερη σύγχυση.

Ο εθελοντής μπορούσε ακόμα να διαβάζει με ρυθμό τουλάχιστον ένα γράμμα ανά δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με την συμβατική έκδοση του συστήματος με την οποία χρειαζόταν έως και πάνω από δέκα δευτερόλεπτα για την ανάγνωση ενός γράμματος. Αν και σε γενικές γραμμές η ανάγνωση Μπράιγ μέσω αφής είναι αισθητά πιο γρήγορη, κοντά στα 800 γράμματα το λεπτό, οι ερευνητές ελπίζουν οι χρήστες του τροποποιημένου Argus II θα μπορούν να διαβάζουν με ταχύτητα έως και 120 γράμματα το λεπτό.

Η ίδια η εταιρεία πάντως αναφέρει πως το σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει τη γραφή Μπράιγ, αλλά για την χρήση του σε λέξεις ή κείμενα όπου η έκδοση Μπράιγ δεν είναι διαθέσιμη.

 

http://www.newsbeast.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.