Διατροφικές συμβουλές για παιδιά από 5 έως 13 ετών
Στην εποχής μας, τα παιδιά φαίνεται να εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας από ότι οι προηγούμενες γενιές. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά σήμερα προσλαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες από τα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο κ.α. Η ποσότητα όμως λίπους και απλών σακχάρων που καταναλώνουν είναι συνήθως μεγαλύτερη από τις διεθνείς συστάσεις, ενώ φαίνεται ότι καταναλώνουν λιγότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες από τα επιθυμητά για καλή υγεία. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή, όπως για παράδειγμα των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ασθένειες αυτές είναι πιθανό να μπορούν να προληφθούν υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό κατά την σχολική ηλικία και είναι σημαντικό να συμβάλλουμε θετικά σε αυτό. Παρακάτω θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν μία ισορροπημένη διατροφή.
Συμβουλές για να βοηθήστε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές
Συνηθίζετε να έχετε τακτικά οικογενειακά γεύματα – οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από το σπίτι.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τιμωρία ή ανταμοιβή.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε όταν πεινάνε και να σταματούν όταν χορτάσουν.
Επικεντρώστε την προσπάθειά σας σε μικρές, σταδιακές αλλαγές στη διατροφή προκειμένου να διαμορφώσετε υγιεινές συνήθειες οι οποίες θα διαρκέσουν μία ζωή.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και αποφύγετε τις περιοριστικές δίαιτες.
Επιτρέπετε στα παιδιά να απολαμβάνουν αγαπημένες τους τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος/ζάχαρη περιστασιακά και σε περιορισμένη ποσότητα.
Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού και στα ψώνια.
Κλείνετε την τηλεόραση την ώρα του φαγητού – αποφύγετε το τσιμπολόγημα βλέποντας τηλεόραση.
Συμβουλές για ακολουθούν τα παιδιά ισορροπημένη διατροφή
Βασίστε τα γεύματα σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά ή ψωμί ολικής άλεσης.
Καταναλώνετε τακτικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας (όπως πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) με ενδιάμεσα σνακ (όπως φρούτο, σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής, πολύσπορο κουλούρι, κριτσίνια κ.α.).
Συμπεριλαμβάνετε κάποια πηγή πρωτεΐνης στα κυρίως γεύματα (όπως άπαχο κρέας, ψάρι, αβγό, όσπρια, γάλα, γιαούρτι).
Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο στο διαιτολόγιο όπως: κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι), αβγά, ενισχυμένα δημητριακά, όσπρια (μαζί με βιταμίνη C, π.χ. χυμό από πορτοκάλι μετά το φαγητό).
Συμπεριλάβετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως: γάλα, τυρί, γιαούρτι, κεφίρ, ρυζόγαλο κ.α.
Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας! – καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία χρωμάτων.
Εκτός από την υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα. Ενθαρρύνετε λοιπόν τα παιδιά να κάνουν καθημερινά κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα όπως περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι ή κάποιο άλλο άθλημα και να παίζουν. Και μην ξεχνάτε να δίνετε το καλό παράδειγμα!