Τι είναι η νόσος του Addison;

Addison Facebooktwitterpinterest

H νόσος του Addison προκαλείται από χαμηλά επίπεδα κορτικοστεροειδικών ορμονών στο αίμα, τα οποία προκαλούν αλλαγές στις βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού. Τα κορτικοστεροειδή είναι ορμόνες των επινεφριδίων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρηση της ισορροπίας του νατρίου, του χλωρίου και του ύδατος τον οργανισμό.

Ποια είναι η συχνότητα της νόσου;
Η νόσος είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Πολλές φορές, ενδημεί σε οικογένειες.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου του Addison;
Η πιο συχνή αιτία της νόσου του Addison είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις που προκαλούν βλάβη σε κάποιο επινεφρίδιο. Λιγότερο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν τη λοίμωξη από τον ιό HIV, τη φυματίωση, την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στα επινεφρίδια, την έλλειψη ενεργοποίησης των επινεφριδίων από την υπόφυση και τη σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η έκκριση των κορτικοστεροειδών καταστέλλεται επίσης από τη μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδικών φαρμάκων. Εάν η θεραπεία σταματήσει ξαφνικά, ακολουθήσει χειρουργική επέμβαση ή ο ασθενής νοσήσει, τα επίπεδα των φυσικών κορτικοστεροειδών θα πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται σταδιακά, αλλά γίνονται εμφανή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Περιλαμβάνουν:
• Αίσθημα κακής υγείας
• Κόπωση και αδυναμία
• Απώλεια βάρους
• Μείωση της όρεξης
• Μελάγχρωση του δέρματος, ειδικά στις παλάμες, τους αγκώνες και τα γόνατα.
Οι ασθενείς συνήθως εμφανίζουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μετά από σοβαρό τραυματισμό ή νόσο, τα επίπεδα των κορτικοστεροειδικών ορμονών μπορεί να μην επαρκούν για τις ανάγκες του οργανισμού και αυτό μπορεί να συντελέσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αντισονική κρίση. Η υπερβολική απώλεια άλατος και νερού οδηγεί σε αφυδάτωση, αδυναμία, κοιλιακό άλγος, έμετο και σύγχυση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση τίθεται εύκολα σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής της λήψης κορτικοστεροειδικών φαρμάκων. Αλλιώς, σε υποψία νόσου του Addison, απαιτείται μέτρηση στο αίμα των επιπέδων νατρίου, χλωρίου και καλίου. Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μέτρηση των επιπέδων των κορτικοστεροειδών ή έλεγχο της απάντησης του ασθενούς σε ένεση ουσίας η οποία ενεργοποιεί τα επινεφρίδια.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της νόσου;
Αρχικά πρέπει να θεραπευτεί κάθε υποκείμενη νόσος. Επίσης, απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδικά φάρμακα από το στόμα. Η δόση των φαρμάκων αυτών θα πρέπει να τροποποιείται ανάλογα σε περιόδους ασθένειας ή έντονου στρες. Εάν η λήψη από το στόμα δεν είναι δυνατή, θα χρειαστεί χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών είναι απαραίτητες σαν επείγουσα θεραπεία στην κρίση της νόσου του Αddison, μαζί με την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και γλυκόζης.

http://www.healthpages.gr/portal/page/portal/1535/index?CatID=508

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.