Προαγωγή της υγιούς εργασίας για ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες

Facebooktwitterpinterest

 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

«Προαγωγή της υγιούς εργασίας για ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες – Δημόσια Υγεία και Εργασία» (PHWork, 2011-2013)

Οι δημογραφικές τάσεις στην Ευρώπη σήμερα δείχνουν μία μείωση στον αριθμό των ατόμων που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που συνταξιοδοτούνται, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα για μεγιστοποίηση της συμμετοχής στην εργασία. Παράλληλα, τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης διευρύνονται και ένα γηράσκον εργατικό δυναμικό πιθανότατα συνεπάγεται την παρουσία περισσότερων προβλημάτων υγείας στο μέλλον. Είναι εμφανές, ωστόσο, ότι οι εργοδότες θα χρειάζεται όλο και περισσότερο να απασχολούν μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους, λόγω της αυξανόμενης μείωσης των νεότερων εργαζομένων, συνεπώς η πρωτοβουλίες για την προαγωγή της υγείας του εργατικού δυναμικού είναι καίριας σημασίας.

Σχεδόν 1 στους 4 πολίτες της Ευρώπης σε ηλικία εργασίας αναφέρει πως αντιμετωπίζει κάποιο μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας, το οποίο περιορίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η κυριότερη αιτία αυτών των προβλημάτων είναι οι χρόνιες ασθένειες, οι οποίες είναι συνήθως μη μεταδιδόμενα νοσήματα με μεγάλη διάρκεια και αργή εξέλιξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις ορίζει ως ασθένειες που οδηγούν σε προβλήματα υγείας και αναπηρίες, που απαιτούν συνεχή διαχείριση για διάστημα κάποιων ετών. Συνήθεις χρόνιες ασθένειες είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η επιληψία, ο καρκίνος, οι μυοσκελετικές παθήσεις, η στεφανιαία νόσος, η ηπατίτιδα, το AIDS, η κατάθλιψη, η χρόνια νεφρική νόσος, κλπ.

Καθώς οι επιχειρήσεις και τα κράτη αναζητούν πάντα καινούριους τρόπους για να προάγουν την παραγωγικότητα, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να στραφεί η προσοχή τους στη βελτίωση και την προαγωγή της υγείας του εργατικού δυναμικού, ως μέσο απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το Εθνικό Δίκτυο Προαγωγής Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ΕΔΠΥΧΕ, www.edpyxe.gr) υλοποιεί, υπό το συντονισμό του European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP, www.enwhp.org) και με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Προαγωγή της υγιούς εργασίας για ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες – Δημόσια Υγεία και Εργασία» (PHWork, 2011-2013), στο πλαίσιο του οποίου υλοποιούνται σε 17 ευρωπαϊκές χώρες εθνικές εκστρατείες με τίτλο Εργασία Κατάλληλη για Όλους.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει την υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων, οι οποίες θα υποστηρίζουν τους χρόνιους ασθενείς προκειμένου να παραμένουν στην εργασία τους (retention) ή να επιστρέφουν ομαλά και με ασφάλεια σε αυτή, μετά από μεγάλη απουσία λόγω ασθένειας (return-to-work),όταν μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν.Η προαγωγή και η διαχείριση της υγείας στο εργασιακό περιβάλλον προσφέρει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, που συνδυάζει ατομικές και οργανωτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων με χρόνιες ασθένειες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε ένας Οδηγός Καλής Πρακτικής για την υλοποίηση προγραμμάτων για τους χρόνιους ασθενείς στο εργασιακό περιβάλλον, τον οποίο μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα www.neahygeia.gr. Παράλληλα, γίνεται και μία προσπάθεια για συλλογή Παραδειγμάτων Καλής Πρακτικής από χώρους εργασίας και φορείς που υλοποιούν τέτοιες δράσεις. Οι οργανισμοί/επιχειρήσεις που υλοποιούν προγράμματα για τους εργαζομένους με χρόνιες ασθένειες, οι πάροχοι υπηρεσιών αποκατάστασης που συνεργάζονται με χώρους εργασίας για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, οι ομάδες συνεργαζόμενων φορέων ή ατομικοί φορείς (π.χ. σύλλογοι ασθενών, ασφαλιστικοί φορείς, κλπ), που έχουν υλοποιήσει κάποια σχετική δράση ή εκστρατεία, μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΕΔΠΥΧΕ, ώστε να παρουσιάσουν τις δράσεις τους και να διαπιστωθεί εάν μπορούν να αναδειχθούν Παράδειγμα Καλής Πρακτικής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.neahygeia.gr.

Κατερίνα Γιαννοπούλου

Συντονίστρια Εθνικού Δικτύου Προαγωγής Υγείας

Στους Χώρους Εργασίας (ΕΔΠΥΧΕ)

Χριστίνα Δημητρακάκη

Διευθύντρια

Ινστιτούτο Κοινωνικής και

Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.