Ασπαρτάμη, η ουσία είναι απόλυτα ασφαλής.
Ολοκληρώθηκε η τακτική επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης, από τους εμπειρογνώμονες της EFSA, Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την οποία δεν προκύπτει καμία ανησυχία από τοξικολογικής άποψης για τους καταναλωτές στα σημερινά επίπεδα έκθεσης στην ουσία και τα προϊόντα αποικοδόμησής της.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, η οποία έφτασε και στα γραφεία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι ειδικοί επιστήμονες συνέλεξαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα αποικοδόμησής της, και κατόπιν διεξοδικής και μεθοδικής ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα, που διατυπώνεται στο σχέδιο γνωμοδότησης, ότι η ουσία είναι απόλυτα ασφαλής. Μάλιστα, οι ειδικοί της EFSA τονίζουν ότι η τιμή της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη, η οποία ισχύει σήμερα, θεωρείται ότι είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό και η έκθεση των καταναλωτών στην ασπαρτάμη είναι χαμηλότερη από την τιμή της ADI.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου 2013 δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης ως προς την ασφάλεια της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης. Για την πλήρη αξιολόγηση της επικινδυνότητας, η EFSA αξιολόγησε σε βάθος μια σειρά από επαναξιολογηθείσες επιστημονικές μελέτες και λοιπά βιβλιογραφικά δεδομένα που αφορούν στην ασπαρτάμη και στα προϊόντα αποικοδόμησής της, συμπεριλαμβανομένων και νέων μελετών στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους επί του σχεδίου της επιστημονικής γνωμοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2013. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η EFSA πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να συζητηθούν το σχέδιο γνωμοδότησης και τα σχόλια που τυχόν υποβληθούν κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης.
Παράλληλα με τη ανακοίνωση, η EFSA δημοσίευσε μια σειρά από συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που εξηγούν ορισμένες από τις βασικές επιστημονικές έννοιες, καθώς και τα αρχικά συμπεράσματα του σχεδίου γνωμοδότησης. Τα σχόλια που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση θα καταγραφούν σε μία αναφορά και όπου κριθεί απαραίτητο θα συμπεριληφθούν στην τελική επιστημονική γνωμοδότηση, την οποία η Επιτροπή ANS Panel της EFSA σκοπεύει να υιοθετήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2013.