Η ακράτεια δεν είναι ντροπή
Γιατί εμφανίζεται το ιατρικό πρόβλημα και πώς μπορεί να λυθεί
Ο φόβος, η ντροπή και η αμηχανία δεν θα δώσουν λύση στο ευαίσθητο ιατρικό πρόβλημα της ακράτειας στις γυναίκες. Υπολογίζουμε ότι 3 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα, το οποίο εκδηλώνεται όταν χάνεται ο έλεγχος της ουροδόχου κύσης. Πολλές ασθενείς μου εξομολογούνται ότι πιστεύουν πως η ακράτεια εμφανίστηκε επειδή “γέρασαν”. Ωστόσο, η πλειονότητα των ασθενών που αντιμετωπίζει το πρόβλημα είναι δραστήριες γυναίκες μέσης ηλικίας.
ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ
Οι εγκυμοσύνες, η παχυσαρκία και η χρόνια άρση βάρους είναι αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση ακράτειας. Δεν είναι όμως οι μόνες. Κάποιες γυναίκες μπορεί εκ γενετής να έχουν προδιάθεση να χαλαρώσουν οι ιστοί και οι μύες που στηρίζουν τα εσωτερικά γενετικά όργανα και την ουροδόχο κύστη. Κατά τον τοκετό είναι ενδεχόμενο να προκληθούν κακώσεις σε μύες-ιστούς που στηρίζουν κόλπο-μήτρα, με αποτέλεσμα ακράτεια ούρων, χαλάρωση κόλπου και πρόπτωση μήτρας. Επίσης, με την εμμηνόπαυση λεπτύνονται οι ιστοί του κόλπου και της ουροδόχου κύστης, ενώ με τη γήρανση, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Η πλειονότητα των ασθενών βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους χωρίς χειρουργείο, με ειδικές ασκήσεις ή και φάρμακα. Ασκήσεις πυελικών μυών (Kegel): συστήνονται για ενδυνάμωση των εσωτερικών μυών που στηρίζουν ουροδόχο κύστη-ουρήθρα. Συστήνεται εκπαίδευση της κύστης για να ‘μάθει’ να λειτουργεί σωστά, ώστε να μειωθούν η συχνουρία και τα επεισόδια επιτακτικής απώλειας ούρων. Ορισμένες μορφές ακράτειας (υπερδραστήρια κύστη) αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή είτε με ειδικό ηλεκτροβελονισμό που αναστέλλει τις παθολογικές συσπάσεις της κύστης
ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Όταν η συντηρητική αγωγή δεν επαρκεί τότε ενδεχομένως να δώσει λύση μία χειρουργική μικροεπεμβατική μέθοδο, όπως η τοποθέτηση Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης. Τοποθετείται μια λεπτή ταινία από συνθετικό υλικό κάτω από την ουρήθρα, σαν αγκύλη, προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στην περιοχή όποτε εφαρμόζεται πίεση.Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολύ σημαντικά. Η επέμβαση είναι επιτυχής σε 9 στις 10 περιπτώσεις. Γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 20′ – 30′.
Αναζητείστε ιατρική βοήθεια εάν:
Έχετε μικρή απώλεια ούρων όταν γελάτε, βήχετε, ασκείστε, κατόπιν απότομης κίνησης ή αναίτια
Έχετε συχνουρία
Αισθάνεστε ξαφνικά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, με ενδεχόμενη απώλεια ούρων ώσπου να φτάσετε τουαλέτα
Πονάτε κατά την ούρηση
Δυσκολεύεστε να ουρήσετε
Υποφέρετε από ουρολοιμώξεις
Παρατηρείτε απώλεια ούρων μετά από χειρουργική επέμβαση
Νιώθετε αίσθημα πίεσης στον κόλπο ή «μπούκωμα» χαμηλά στην κοιλιά (χαλάρωση κόλπου ή πρόπτωση μήτρας)
Νιώθετε ξηρότητα στον κόλπο και ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή