Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής εφαρμογής για τη δραστική ουσία.
ΠΙΣ. Συζητείται αύριο Παρασκευή 1η Μαρτίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής εφαρμογής της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Υγείας για τη δραστική ουσία.
Συζητείται αύριο Παρασκευή 1η Μαρτίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής εφαρμογής της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Υγείας για τη δραστική ουσία.
Η θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπως έχει εκφραστεί από την Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι γνωστή: ο ιατρικός κόσμος θεωρεί αντιιατρική και αντιεπιστημονική την συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και η απόφαση του είναι η αναγραφή του φαρμάκου που έχει ανάγκη ο ασθενής με την εμπορική ονομασία.
Μας εκπλήσσει η θέση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με την παρέμβαση του στο ΣτΕ υπέρ της δραστικής ουσίας.
Οι μνημονιακές εντολές για περικοπές των δαπανών υγείας έχουν και σαν προϋπόθεση την εφαρμογή της δραστικής ουσίας και ως εκ τούτου θέσεις που κατατίθενται προς αυτή την κατεύθυνση από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς βρίσκουν αντίθετη την ιατρική κοινότητα και την κοινωνία και αποδυναμώνουν την περίθαλψη και την λειτουργία των ιατρών.
Σε μια εποχή δύσκολη για την κοινωνία – ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς και λοιπούς υγειονομικούς φορείς – πρέπει να στεκόμαστε όλοι με ψυχραιμία και περίσκεψη. Οι άκριτες αντιπαραθέσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη μεγαλύτερη αποδυνάμωση του συστήματος υγείας – δημόσιου και ιδιωτικού.
Για μία ακόμη φορά τονίζουμε ότι ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει την φαρμακευτική αγωγή, και έχει και την ευθύνη αυτής, είναι ο ιατρός. Ο φαρμακοποιός υποχρεούται να εκτελεί την συνταγή του ιατρού.
Ενημερώνουμε επίσης, ότι οι επαπειλούμενες μειώσεις παροχών του ΕΟΠΥΥ με τις αυξήσεις συμμετοχών των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και νοσήλια, επιδόματα τοκετού, μετακινήσεις νεφροπαθών κλπ, θα δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία και την περίθαλψη και θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και στη δημόσια υγεία. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτές τις πρακτικές σε μια εποχή που η προστασία της υγείας των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά.
Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παροχους υγείας, παρά τις διαβεβαιώσεις για γρήγορη εξόφληση είμαστε επιφυλακτικοί. Οι καθημερινές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για τον σκοπό αυτό προσδοκούμε ότι θα αναγκάσουν τους αρμοδιους να ανταποκριθούν, διότι οι αντοχές του ιατρικού κόσμου έχουν εξαντληθεί.
Για την αποδυνάμωση των νοσοκομείων, τις απλήρωτες εφημερίες και τα προβλήματα λειτουργίας τους έχουμε επισημάνει ότι η κατάσταση είναι οριακή. Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία για πλήρωση των νοσοκομείων με 500-600 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού μας κάνουν επιφυλακτικούς, ωστόσο προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κάθε αρμόδιο για την ενδυνάμωση των νοσοκομείων και τη καλή λειτουργία των ιατρών σε μία εποχή μάλιστα που το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας θα αυξήσει τις ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης, σε νησιωτικές ιδιαίτερα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να σταθούν με ενδιαφέρον και όχι μόνο με ανέξοδες υποσχέσεις στα προβλήματα της υγείας και της περίθαλψης των πολιτών αλλά και της λειτουργίας των ιατρών και του συστήματος υγείας συνολικά, εάν δεν θέλουμε η ανθρωπιστική κρίση η οποία έχει πλήξει τη χώρα μας να αφανίσει την πλειοψηφία των πολιτών.
Πρέπει να δράσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση άμεσα, χωρίς αναβολές, χωρίς δυσκινησίες, χωρίς γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες διότι ο χρόνος δεν περιμένει.
Για τον Π.Ι.Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ