Αϋπνία και μεταβολισμός
Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και παχυσαρκίας.
Έχει ειπωθεί ξανά από τους επιστήμονες, κατόπιν ερευνών, πως ο σωστός ύπνος, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα βελτιώνει το μεταβολισμό και συνεπώς προφυλάσσει από την παχυσαρκία. Ένας μέσος άνθρωπος που προσλαμβάνει φυσιολογική ποσότητα θερμίδων, ασκείται και κοιμάται οχτώ ώρες καθημερινά θα έχει υψηλότερο μεταβολισμό και άρα, λιγότερες πιθανότητες να παχύνει από έναν άλλο που προσλαμβάνει τις ίδιες θερμίδες, ασκείται το ίδιο και κοιμάται μόλις για τέσσερις ώρες καθημερινά.
Η επιστημονική εξήγηση, λοιπόν, έγκειται στην αλλαγή που προκαλεί ο σωστός ύπνος στο μεταβολισμό. Από την άλλη πλευρά, οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου, δεν συνιστώνται για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την υγεία.
Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Chicago, στα άτομα που υποβλήθηκαν σε 4 ώρες ύπνο κάθε βράδυ, η πρωτεΐνη λεπτίνη, που ρυθμίζει την όρεξη, μειώθηκε κατά 12% μέσα σε δύο μόλις μέρες, σε σχέση με τα άτομα που κοιμόντουσαν 10 ώρες κάθε βράδυ.
Μία άλλη εξήγηση που δίνεται στη σχέση αϋπνίας και πάχους αφορά στη συμπεριφορά του ατόμου τις ώρες που δεν μπορεί να κοιμηθεί. Μία έρευνα στο νοσοκομείο St. Luke’s-Roosevelt στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τη γιατρό Marie-Pierre Saint Onge, έδειξε πως ο μέσος όρος των θερμίδων που προσλάμβαναν τα 30 άτομα ηλικίας 30-40 ετών, που συμμετείχαν στο πείραμα, αυξήθηκε κατά 12% όταν οι ώρες ύπνου μειώθηκαν από εννιά σε τέσσερις. Γιατί τα ίδια άτομα όταν μείωσαν τον ύπνο τους, αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων; Οι πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα είναι πως είτε νιώθουμε κουρασμένοι και τρώμε περισσότερο, είτε ο ύπνος απορρυθμίζει το αίσθημα της πείνας.