Σύγχρονη θυρεοειδεκτομή

Facebooktwitterpinterest

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς πραγματοποιούνται σε ασθενείς με διάφορες παθήσεις του αδένα, που εκδηλώνονται τόσο με καλοήθεις όσο και με κακοήθεις θυρεοειδικούς όζους, υπερτροφία του αδένα (βρογχοκήλη), και υπερλειτουργία του αδένα. Οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στον θυρεοειδή περιλαμβάνουν:

1) Βιοψία ή εκτομή του όζου
2) Λοβεκτομή
3) Υφολική θυρεοειδεκτομή
4) Ολική θυρεοειδεκτομή

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για κάθε μία από αυτές τις επεμβάσεις. Το κύριο ρίσκο κάθε επέμβασης στο θυρεοειδή είναι τυχόν βλάβη σε σημαντικές ανατομικές δομές που γειτνιάζουν με τον αδένα, όπως οι παραθυρεοειδείς αδένες (που ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου) και το παλίνδρομο και έξω λαρυγγικό νεύρο (που ελέγχουν τις φωνητικές χορδές).
Όταν συστήνεται επέμβαση θυρεοειδούς, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον ιατρό τους:
(1)   Γιατί χρειάζομαι επέμβαση;
(2)   Υπάρχουν άλλοι τρόποι θεραπείας;
(3)   Τί έλεγχο πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;
(4)   Πως επιλέγω τον χειρουργό μου;
(5)   Ποιοι οι κίνδυνοι της επέμβασης;
(6)   Πόσος θυρεοειδής πρέπει να αφαιρεθεί;
(7)   Τι θα πρέπει να περιμένω όταν αποφασίσω να κάνω την επέμβαση;
(8)   Θα είμαι φυσιολογικός/ή μετά την επέμβαση;

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;
Ο συνηθέστερος λόγος που συστήνεται επέμβαση είναι μετά από αξιολόγηση ενός θυρεοειδικού όζου, που συνήθως περιλαμβάνει βιοψία λεπτής βελόνης. Η χειρουργική προτείνεται στα ακόλουθα αποτελέσματα βιοψίας:
1)     Κακοήθεια (θηλώδες νεόπλασμα)
2)     Πιθανή κακοήθεια (θυλακιώδες νεόπλασμα)
3)     Καλοήθεια : η χειρουργική προτείνεται εάν ο όζος είναι μεγάλος, εάν εξακολουθεί να μεγαλώνει σε μέγεθος ή εάν προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο, δυσκαταποσία, κλπ)
Η χειρουργική αποτελεί επίσης επιλογή κατά τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, για μεγάλες πολυοζώδεις βρογχοκήλες και για κάθε συμπτωματική βρογχοκήλη.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;
Η χειρουργική έχει απόλυτη ένδειξη σε διεγνωσμένη κακοήθεια θυρεοειδούς ή σε πιθανότητα κακοήθειας. Εάν δεν υπάρχει τέτοια υποψία, οι μη χειρουργικές επιλογές μπαίνουν πάλι στη συζήτηση, αναλόγως τη διάγνωση. Οι θεραπευτικές επιλογές θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά με τον ιατρό σας.
ΠΟΙΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;
Τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τις επεμβάσεις θυρεοειδούς είναι:
1)     Αιμορραγία που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια
2)     Τραυματισμός του παλίνδρομου λαρυγγικού που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βραγχνάδα.
3)     Τραυματισμός των παραθυροειδών αδένων που ελέγχουν το ασβέστιο στο σώμα, προκαλώντας υποπαραθυρεοειδισμό.
Οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν συχνότερα σε ασθενείς με επιθετικά νεοπλάσματα και διηθημένους λεμφαδένες, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε επανεπέμβαση και σε ασθενείς με πολύ μεγάλη βρογχοκήλη που επεκτείνεται στον θώρακα. Η εμπειρία της χειουργικής ομάδας φυσικά μειώνει σημαντικά τα ποσοστά αυτών των προβλημάτων.
Το συνολικό ρίσκο προβλημάτων αυτού του είδους είναι κάτω από 2%. Πριν από την επέμβαση οι ασθενείς υπογράφουν τη συγκατάθεσή τους για την επέμβαση μετά από ενημέρωση για τις ενδείξεις της επέμβασης, τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, και τα πιθανά ρίσκα και οφέλη της επέμβασης.

ΠΟΣΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ;
O ασθενής θα πρέπει να συζητήσει με τον χειρουργό ποια επέμβαση ακριβώς πρόκειται να γίνει και τους λόγους που συστήνεται η επέμβαση αυτή. Για ασθενείς με θηλώδες ή θυλακιώδες νεόπλασμα, οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι) χειρουργοί συστήνουν ολική ή υφολική θυρεοειδεκτομή όταν πιστεύουν ότι η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να είναι ευεργετική. Για ασθενείς με μεγάλα (>1.5 εκατοστό) πρωτοπαθή νεοπλάσματα και για κάθε μυελοειδές νεόπλασμα, απαιτείται ευρύτερος λεμφαδενικός καθαρισμός για την αφαίρεση τυχόν λεμφαδενικών μεταστάσεων.
Η θυρεοειδεκτομή είναι μία άριστη μέθοδος θεραπείας ασθενών με καλοήθη πολυοζώδη βρογχοκήλη και/ή μεγάλες βρογχοκήλες, που είτε υπερλειτουργούν, είτε έχουν φυσιολογική λειτουργία. Για ασθενείς με όζους στη μία πλευρά του θυρεοειδούς, η λοβεκτομή μπορεί με επιτυχία να διορθώσει τέτοια προβλήματα. Για ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό λόγω νόσου Grave ή πολυοζώδους βρογχοκήλης, πολλοί χειρουργοί συνιστούν ολική λοβεκτομή στην πλευρά με τους μεγαλύτερους όζους και υφολική ή σχεδόν ολική στην άλλη πλευρά. Άλλοι πάλι προχωρούν με ολική θυρεοειδεκτομή σε σύνθετες περιπτώσεις με νόσο και στους δύο λοβούς.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ;

Η κλασσική θυρεοειδεκτομή (με μικρή τομή στον λαιμό) έχει βελτιωθεί πολύ σήμερα με τη χρήση ειδικού εργαλείου που ανιχνεύει τη θέση του λαρυγγικού νεύρου ανα πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικοί μεγεθυντικοί φακοί που μεγεθύνουν το οπτικό πεδίο 3-4 φορές για καλύτερη αναγνώριση των ιστών.

Εναλλακτικά, σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς τομές στον λαιμό. Η ενδοσκοπική τεχνική προσφέρει μεγάλη μεγέθυνση και καθαρό οπτικό πεδίο που μπορεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο στην αναγνώριση των δομών. Η τελευταία εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική είναι η Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή.

Στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή, όλα τα εργαλεία εισάγονται από τη μασχαλιαία χώρα από τομή 5-6cm και δεν πραγματοποιείται τομή στον λαιμό. Η τεχνική αναπτύχθηκε από χειρουργούς της Νότιας Κορέας οι οποίοι παρουσιάζουν μελέτες με πολύ καλά αποτελέσματα. Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου (τρισδιάστατη, υψηλής ευκρίνειας) και μεγάλη ευχέρεια κινήσεων σε στενούς χώρους. Δυστυχώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε επιλεγμένους ασθενείς. Συζητήστε με τον χειρουργό Δρ.Σ.Κ.Χειρίδη τη χρησιμότητα των νέων αυτών μεθόδων και επιλέξτε μαζί την καταλληλότερη μέθοδο για την περίπτωσή σας.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
Την ημέρα της επέμβασης, θα έρθετε στις 8:00 το πρωί στην Υποδοχή του νοσοκομείου με το χαρτί εισαγωγής που σας έδωσε ο ιατρός σας. Αφού ανεβείτε στο δωμάτιό σας, θα σας επισκεφθεί ιατρός της χειρουργικής ομάδας που θα καταγράψει το ιστορικό της υγείας σας. Επίσης εκεί θα σας δεί αναισθησιολόγος (ο ιατρός που θα σας χορηγήσει νάρκωση) και καρδιολόγος. Θυμηθείτε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα ή άλλες αξιοσημείωτες πληροφορίες από το ιστορικό σας.

Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την επέμβαση, θα έρθει νοσοκόμος που θα σας συνοδέψει στο χειρουργείο. Εκεί θα σας περιμένει και πάλι ο αναισθησιολόγος της ομάδας που θα σας δώσει νάρκωση για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Θυμηθείτε να αναφέρετε και πάλι τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 2-2½ ώρες. Στη συνέχεια ο αναισθησιολόγος θα σας ξυπνήσει και θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης όπου θα συνέλθετε σιγά-σιγά. Η ομάδα μας αποφεύγει τη χρήση παροχετεύσεων (σωλήνων) στον λαιμό μετά την επέμβαση. Μπορεί όμως να νιώθετε τον λαιμό λίγο ερεθισμένο λόγω του μικρού σωλήνα που χρησιμοποιούν οι αναισθησιολόγοι.

Η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται με μικρή τομή στον λαιμό μέσα από την οποία διαχωρίζονται τα στρώματα που σκεπάζουν τον θυρεοειδή. Όταν αποκαλυφθεί ο αδένας, παρασκευάζονται και αναγνωρίζονται προσεκτικά οι φλέβες και αρτηρίες του οι οποίες απολινώνονται (σφραγίζονται με ράμματα, διαθερμία ή ψαλίδι υπερήχων) και οι παραθυρεοειδείς και τα λαρυγγικά νεύρα που διαφυλάσσονται. Στη συνέχεια αποκολλάται προσεκτικά ο αδένας από την τραχεία. Στην περίπτωση ολικής θυρεοειδεκτομής ακολουθεί η ίδια διαδικασία και στον απέναντι λοβό. Ελέγχεται η αιμόσταση και το τραύμα συρράπτεται κατά στρώματα. Το δέρμα συμπλησιάζεται μ ενδοδερμική ραφή η οποία έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο Δρ. Σ.Κ.Χειρίδης πραγματοποιεί τη θυρεοειδεκτομή πάντοτε με χρήση μεγεθυντικών φακών και ειδικού εργαλείου που βοηθά στην ανίχνευση των λαρυγγικών νεύρων (νευροδιεγέρτης).

Ακολούθως θα μεταφερθείτε πίσω στο δωμάτιό σας όπου σύντομα θα σας δωθούν υγρά για να πιείτε. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή παραμένουν στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο και παίρνουν εξιτήριο το επόμενο πρωί μετά από μέτρηση του ασβεστίου ορού. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους συνήθειες από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα. Αθλήματα και άρση βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται για διάστημα τουλάχιστον 10 ημέρων.

ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ/Ή ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Απολύτως. Όταν συνέλθετε από την επέμβαση του θυρεοειδούς, συνήθως μπορείτε να κάνετε ότι κάνατε και πριν από αυτή. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται θεραπεία με θυρεοειδική ορμόνη μετά από τη θυρεοειδεκτομή, ιδίως σε περιπτώσεις αφαίρεσης νεοπλάσματος. Επίσης μπορεί να σας προτείνει ο ιατρός σας να υποβληθείτε σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο πριν αρχίσετε την αγωγή υποκατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.