Αυξητική μαστού ή μαστοπλαστική
Η αυξητική επέμβαση του μαστού ή αυξητική μαστοπλαστική, είναι μία χειρουργική διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται αύξηση του μεγέθους και βελτίωση του σχήματος του μαστού με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να διορθωθεί και μικρού έως μέτριου βαθμού πτώση, σε μαστούς μικρού σχετικά μεγέθους, εφόσον η υποψήφια επιθυμεί ταυτόχρονα και αυξηση του μεγέθους των μαστών της. Ενθέματα σιλικόνης είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σε διόρθωση ασυμμετρίας, καθώς και σε περπτώσεις επανόρθωσης του μαστού μετά από μαστεκτομή.
Μετά την λεπτομερή εξέταση της υποψήφιας για αυξητική μαστοπλαστική και αφού εκτιμηθούν οι προσδοκίες της από την επέμβαση, αναλύεται η μέθοδος που συνιστάται απο τον ιατρό ως η κατάληλη για τη περίπτωση της.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενθεμάτων. Μπορεί να περιέχουν φυσιολογικό ορό ή ζελέ σιλικόνης διαφορετικής πυκνότητας, να είναι στρογγυλά ή με σταγονοειδές σχήμα (ανατομικά) και να είναι χαμηλού, μέσου ή υψηλού προφίλ. Φυσικά υπάρχει και μεγάλη ποικιλία μεγεθών.
Τα ενθέματα είναι δυνατόν να τοποθετηθούν κάτω από το μαζικό αδένα ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ (ο μυς που βρίσκεται κάτω από το μαστό). Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει δια μέσου τομής που μπορεί να βρίσκεται : i) στα όρια της θηλής, ii) στη μασχάλη, iii) κάτω από το μαστό (υπομάστια γραμμή).
Για κάθε μία από όλες τις παραπάνω διαφορετικές επιλογές, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ανάλογα με τα ανατομικά χαρακτηριστικά τις ασθενούς οι οποίες πρέπει να συζητηθούν και να εξηγηθούν λεπτομερώς από τον ιατρό. Η ασφάλεια της σιλικόνης που περιέχεται στα ενθέματα έχει τεκμηριωθεί από πλήθος μελετών.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1,5-2 ώρες. Η ασθενής μπορεί να εξέλθει λίγες ώρες μετά την επέμβαση ή την επόμενη μέρα.
Η αυξητική μαστού είναι από τις επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής με τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος (περισσότερος στις περιπτώσεις τοποθέτησης του ενθέματος κάτω από το μυ) και ανταποκρίνεται στα συνήθη παυσίπονα. Εάν υπάρξει έντονος και επίμονος πόνος ή ξαφνικό «πρήξιμο», πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον ιατρό σας. Ράμματα δεν αφαιρούνται αφού όλα γίνονται εσωτερικά (απορροφήσιμα). Η επιστοφή στην εργασία μπορεί να γίνει ακόμα και την επόμενη ημέρα, ωστόσο εξαρτάται από το επίπεδο δραστηριότητας που απαιτείται για αυτή. Η επιστροφή στις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Η ασθενής πρέπει να φοράει ειδικό στηθόδεσμο για ένα μήνα. Η αισθητικότητα της θηλής μπορεί να εμφανιστεί τροποποιημένη τις πρώτες 2-3 εβδομάδες. Το οίδημα υποχωρεί μετά από 1 μήνα περίπου. Οι ουλές θα είναι έντονες και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Ακολούθως, αρχίζουν και σβήνουν και μετά από λίγους μήνες είναι δυσδιάκριτες, αλλά ποτέ δεν θα γίνουν «αόρατες».
Οι άμεσες επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες (αιμάτωμα, επιμόλυνση του ενθέματος). Ενώ απώτερα, σπάνια, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί γύρω από το ένθεμα ισχυρός ουλώδης ιστός (κάψα), που δημιουργεί σκλήρυνση του μαστού. Οι λόγοι δημιουργίας της δεν είναι όλοι πλήρως διευκρινισμένοι και είναι γεγονός που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ωστόσο υπάρχουν αρχές που πρέπει να ακολουθήσει ο χειρουργός στη διάρκεια της επέμβασης, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες δημιουργίας κάψας. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χειρουργική αφαίρεση της.
Ο θηλασμός επιτρέπεται. Φυσικά μετά από μία εγκυμοσύνη, ακόμα και οι μαστοί που περιέχουν ενθέματα μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση της εικόνας τους, που μπορεί να απαιτήσει νεα διορθωτική επέμβαση.
Ο μαστογραφικός έλεγχος, για τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία που αυτός πρέπει να διενεργείται, συνεχίζεται κανονικά.