9 σημάδια της οδοντοφυίας

Facebooktwitterpinterest

Τα σημάδια της οδοντοφυΐας ξεκινούν περίπου τον τρίτο με τέταρτο μήνα. Βέβαια η διαδικασία της οδοντοφυΐας διαφέρει σε κάθε μωράκι. Κάποια μωρά δεν έχουν καμια ιδιαίτερη ενόχληση, πόνο ή δυσκολία σε αντίθεση με άλλα που πραγματικά ταλαιπωρούνται πολύ.

Υπάρχουν πολλά σημάδια που προαναγγέλουν οδοντοφυΐα, κάποια βέβαια μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα από κοινό κρυολόγημα ή κάποια άλλη ασθένεια. Γι αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί με τα συμπτώματα, και αν δεν είστε σίγουροι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

1. Σάλια, Σάλια, Σάλια! Το μωράκι από πολύ μικρό, μπορεί να ξεκινήσει να έχει σάλια. Μη γελαστείτε ότι αμέσως θα βγάλει τα νεογυλά δοντάκια. Απλά είναι το πιο πρόωρο σύμπτωμα της οδοντοφυΐας, όπου μωράκια από 12 εβδομάδων μέχρι τεσσάρων μηνών μπορεί να έχουν.

2. Δάγκωμα. Η πίεση που αισθάνεται μέσα από τα ούλα του, του φέρνει εκνευρισμό. Γι αυτό ανακουφίζεται όταν δαγκώνει.. ότι μπορεί. Σε αυτή την περίπτωση τα ειδικά παιχνιδάκια για δάγκωμα είναι ιδανικά.

3. Πόνο. Η φλεγμονή στα ευαίσθητα ούλα του μωρού δημιουργεί έντονο πόνο στα μωρά. Πολλοί γιατροί συγκρίνουν αυτό το πόνο με τον πόνο της γέννας. Στα πρώτα δόντια ο πόνος ειναι πολύ πιο έντονος, ενώ στη πορεία της οδοντοφυΐας μπορεί να μετριάσει μέχρι και να εξαφανιστεί.

4. Ερεθισμός και ματωμένα ούλα. Το στόμα του μωρού μπορεί να πονάει όταν οι μυτούλες των δοντιών αρχίζουν να ξεπροβάλουν από τα ούλα, και να έρχονται σε τριβή με τα άλλα ούλα. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να κρατήσει το μωρό ανήσυχο για ώρες, και πραγματικά να το εξουθενώσει.

5. Άρνηση να φάει. Όταν το μωρό έχει ερεθισμένα ούλα και πονάει αρνείται να πιεί το γάλα του. Στα μωρά που έχουν αρχίσει την στερεά τροφή και βγάζουν δοντάκια υπάρχουν τροφές που τους φέρνουν ενόχληση ή τσούξιμο και γι αυτό αρνούνται να φάνε. Ιδανικές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαλές, χλιαρές σουπίτσες, ή κρέμες.

6. Διάρροια. Η διάρροια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά την οδοντοφυΐα. Συνήθως ειναι μικρές και συχνές ‘νερωμένες’ εκκενώσεις. Βέβαια αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας κάνει παραπάνω απο τρείς διάρροιες τη μέρα, επικοινωνήστε οπωσδήποτε με το γιατρό σας και ενημερώστε τον. Υπάρχει πιθανότητα η διάρροια να προκαλείται από κάποιο άλλο ιατρικό λόγο.

7. Δέκατα και οχι πυρετό. Όταν το μωρό έχει δέκατα (≤ 37.5 Ca) και οχι πυρετό (≥ 38.2 Ca) είναι ένα πιθανό σύμπτωμα της οδοντοφυΐας. Κάποιοι γιατροί έχουν τις επιφυλάξεις τους για το αν τα δέκατα έχουν σχέση με τα δόντια. Βέβαια εάν δεν υποχωρήσουν τα δέκατα εντός τριών ημερών, τότε οπωσδήποτε επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας.

8. Αϋπνία. Όταν το μωράκι σας είναι ανήσυχο τη νύχτα και δε μπορεί να κοιμηθεί ενώ είναι ταϊσμένο, αλλαγμένο, άνετο και ζεστό στο κρεβατάκι του, τότε πιθανόν έχει πόνο ή ενόχληση.

9. Πόνος του τριδύμου. Τα ούλα, τα αυτιά και τα μάγουλα μοιράζονται το ίδια νεύρα. Με αποτέλεσμα όταν τα ούλα πονάνε να υπάρχει αντανακλαστικός πόνος στα αυτιά και στα μάγουλα, δηλαδή στο πρόσωπο του μωρού. Σε τέτοιου είδους πόνων η διάγνωση από γιατρό είναι απαραίτητη.

Ανακουφίζοντας τον πόνο της οδοντοφυίας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανακουφίζετε το μωρό σας απο το πόνο της οδοντοφυΐας. Καταρχάς, υπάρχουν παιχνιδάκια όπως κρίκοι, για να ανακουφίζεται το μωρό δαγκώνοντας τα. Επίσης το να δαγκώνει την πιπίλα μπορεί να του απαλύνει κάπως τον πόνο. Αυτό που πραγματικά βοηθάει πολύ τα μωράκια είναι να τρίβετε με μια μικρή πίεση τα ούλα τους.

Η στοματική γέλη, ειδικά φτιαγμένη για μωρά, βοηθάει στη καταπολέμηση του πόνου. Όμως η γέλη «ξεπλένεται» γρήγορα απο το σάλιο του μωρού. Τέλος, σε περίπτωση που το μωρό έχει αφόρητο πόνο, ειναι βράδυ, κλαίει ασταμάτητα, τότε κάποιοι γιατροί συνιστούν μικρή ποσότητα (ανάλογα με το βάρος του μωρού) παυσίπονου σε υγρή μορφή. Για αυτή τη λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

http://www.babyonline.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.