Kλινικές μελέτες στην Ογκολογία και η σημασία τους στην θεραπεία των ασθενών
Είναι γνωστό ότι η ιατρική πρόοδος επιτυγχάνεται με συνεχή βήματα που βασίζονται στις ανακαλύψεις των βασικών επιστημών όπως η μοριακή βιολογία, η βιοχημεία κλπ. Στον τομέα του φαρμάκου, η διαδικασία ανευρέσεως μιας θεραπευτικής ουσίας με χρησιμότητα στην κλινική πράξη και πολύπλοκη είναι και δαπανηρή. Γενικά, πριν την έγκριση ενός καινούργιου φαρμάκου, προηγείται μια μακροχρόνια διαδικασία δοκιμών σε ασθενείς, μέσω της μεθοδολογίας των κλινικών μελετών.
Υπάρχουν διαφόρων μορφών κλινικές μελέτες. Αλλοτε είναι πολύ πρώιμου σταδίου (μελέτες φάσης 1 και 2) και αποβλέπουν στην εξακρίβωση των πιθανών παρενεργειών και δραστικότητας, και άλλοτε είναι πιο ώριμες (μελέτες φάσης 3). Οι μελέτες αυτές είναι και περισσότερο ενδιαφέρουσες γιατί συγκρίνουν μια καινούργια προτεινόμενη θεραπεία σε σχέση με την προυπάρχουσα. Αν οι μελέτες δείξουν υπεροχή του καινούργιου φαρμάκου, τότε το φάρμακο θα εγκριθεί και θα κυκλοφορήσει.
Τα καινούργια φάρμακα στη σημερινή εποχή είναι συνήθως προιόντα αξιοθαύμαστης και βαθιάς έρευνας σχετικά με την λειτουργία του καρκίνου. Γιαυτό, όταν συνήθως φτάνουν στις μελέτες φάσεις 3, δηλαδή στα τελευταία στάδια πριν την έγκριση, συχνά έχουν ήδη δείξει την αξία τους. Επομένως η πρόσβαση και η ένταξη ασθενών στις μελέτες αυτές συχνά, αλλά όχι βέβαια πάντα, αποβαίνει προς όφελος των ασθενών. Για το λόγο αυτό, ένα σοβαρό Ογκολογικό κέντρο θα επιθυμούσε να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες στους ασθενείς του, πολλώ μάλλον που μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από 1 έτος συνήθως, μέχρι την τελική έγκριση και την κυκλοφορία του φαρμάκου.
Αυτά τα καινούργια φάρμακα που δοκιμάζονται στα πλαίσια των κλινικών μελετών, ανήκουν συχνά σε πολύ ενδιαφέρουσες και καινούργιες ομάδες θεραπευτικών. Στο διαβαλκανικό για παράδειγμα, συμμετείχαμε σε μια μελέτη χορηγήσεως παράγοντος κατά ενός καινούργιου αντικαρκινικού στόχου, του υποδοχέα της ινσουλινης-1, στον καρκίνο του πνεύμονος. Παράλληλα συμμετέχουμε σε μια μελέτη εφαρμογής ενός τύπου εμβολίου σε ασθενείς με χειρουργημένο καρκίνο του πνεύμονος, με σκοπό την ανάπτυξη ανοσίας κατά του καρκίνου. Σύντομα θα αρχίσει μια μελέτη σε ασθενείς με υποτροπή καρκίνου του μαστού, που θα περιλαμβάνει ένα από τα περίφημα φάρμακα της στοχευμένης θεραπείας. Οι μελέτες αυτές είναι συνήθως διεθνείς με συμμετοχή επιλεγμένων αξιόπιστων κέντρων από διάφορες χώρες. Μια άλλη μελέτη που αναπτύχθηκε στο κέντρο μας αφορά την χρήση ενός αντισώματος μετά από πλήρη εξαίρεση ασθενών με καρκίνο του ορθού. Εν τω μεταξύ τρέχει μελέτη που αναπτύχθηκε στο κέντρο μας και αφορά θέματα που άπτονται της ποιότητας ζωής.
Τα οφέλη των ασθενών που εντάσσονται σε αυτές τις προχωρημένες μελέτες είναι πολλαπλά. Πρώτον έχουν πρόσβαση σε ένα καινούργιο φάρμακο που είναι πιθανόν ευεργετικό για τη νόσο τους, πολύ πριν κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Δεύτερον, πολλά από τα έξοδα ρουτίνας (π.χ. εξετάσεις αίματος, αξονικές) προσφέρονται δωρεάν μέσα στα πλαίσια της μελέτης. Τρίτον, η παρακολούθηση είναι πιο στενή και πιο προσεκτική για την εξυπηρέτηση του προγράμματος της μελέτης που είναι αυστηρό και σχολαστικό.
Η συμμετοχή σε διεθνείς κλινικές μελέτες αλλά και η ανάπτυξη πρωτότυπων μελετών καθιστούν το Ογκολογικό κέντρο του Διαβαλκανικού ένα από τα περισσότερο αξιόπιστα στον Ελληνικό χώρο, με διεθνή αναγνωρισιμότητα και με δυνατότητα προσφοράς ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους ασθενείς μας.