Προάγγελος μελλοντικής άνοιας η υπνοβασία
Πού βασίζουν τα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες
Οι γιατροί εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου των ασθενών και ήλεγξαν το ιστορικό τους για να διαπιστώσουν εάν κάποια στιγμή κατά το παρελθόν είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο REM (η φάση κατά την οποία βλέπουμε όνειρα) που σημαίνει απώλεια της παράλυσης των μυών.
«Αν και προφανώς δεν θα παρουσιάσει άνοια όποιος έχει εκδηλώσει διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM, το 75-80% των ασθενών μας με αυτή την μορφή άνοιας είχαν ιστορικό διαταραχής συμπεριφοράς στον ύπνο REM», διευκρίνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μελίσα Μάρεϊ, νευροεπιστήμονας στην Κλινική Μάγιο.
«Συνεπώς, αποτελεί πανίσχυρο δείκτη της νόσου και ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της διάγνωσης και ενδεχομένως της θεραπείας αυτής της μορφής άνοιας», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστεί η άνοια με σωμάτια Lewy από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ιδίως όταν οι δύο ασθένειες βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια.
Ωστόσο, «έχουμε διαπιστώσει πως μόνον το 2-3% των ασθενών μας με Αλτσχάιμερ έχουν ιστορικό της ίδιας διαταραχής στη συμπεριφορά του ύπνου», επισήμανε η δρ Μάρεϊ.