Νηστεία, αλλά όχι για όλους
Την «καλή» χοληστερίνη αυξάνει μεταξύ των άλλων ευεργετημάτων η νηστεία
Σε αυτούς η αλλαγή του διαιτολογικού προτύπου μπορεί να σημαίνει απορύθμιση της υγείας και σοβαρές επιπλοκές.
Καρδιοπαθείς, διαβητικοί, άτομα με υπερλιπιδαιμία και οστεοπόρωση δεν πρέπει να αποκλίνουν καθόλου από τις οδηγίες που τους δίνει ο γιατρός σχετικά με τη διατροφή.
Νηστεία, αλλά όχι για όλους
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διευθύντρια του Διαιτολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» κ. Αγγελική Τσαρούχη. Η νηστεία -σημειώνει- αποτελεί έναν έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς έντονα συνειδητό, με σκοπό κυρίως την άσκηση και τη στροφή προς την εσωτερικότητα.
Σύμφωνα με την κ. Τσαρούχη, οι συνθήκες μόνιμης αφθονίας και συνεχούς μείωσης της σωματικής δραστηριότητας έχει διαμορφώσει το φαινότυπο του παχύσαρκου ανθρώπου. Η νηστεία, με τους σχετικούς διατροφικούς περιορισμούς της, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην εξισορρόπηση. Πρότυπο νηστείας είναι η ελληνική εκδοχή της μεσογειακής διατροφής.
Το μοντέλο αυτό προβλέπει καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψωμιού ολικής άλεσης, ψαριών, οσπρίων και ελιών σε εβδομαδιαία βάση και θαλασσινών σε μηνιαία.
Προσοχή
Τι πρέπει να προσέχουν όσοι νηστεύουν; Η κ. Τσαρούχη συμβουλεύει: Οι καρδιοπαθείς πρέπει να τηρούν τη δίαιτα που τους έχει συστήσει ο γιατρός, να αποφεύγουν τροφές με αλάτι (πολλά νηστίσιμα έχουν υπερβολικό αλάτι) και το αλκοόλ, να τηρούν χαμηλά το σωματικό τους βάρος, να μην τρώνε μεγάλες ποσότητες στα γεύματα και να αποφεύγουν τα τυποποιημένα τρόφιμα.
Να ακολουθούν απολύτως τις ιατρικές οδηγίες, την υπόδειξη ελέγχου βιταμίνης Κ, αν παίρνουν αντιπηκτικά, να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου και να ελέγχουν την πρόσληψη αλατιού.
Σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται από μεταβολικό στρες, αύξηση καρδιακού ρυθμού, οίδημα και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος (όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή από υπέρβαση της βιταμίνης Κ) και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Οι υπερτασικοί πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι και τα τρόφιμα που στην ετικέτα έχουν την ένδειξη «Νa», να περιορίζουν τον όγκο τροφής και να μην καταναλώνουν νηστίσιμες τροφές που περιέχουν αλάτι (αλμυρές ελιές, ταραμοσαλάτα). Να αυξήσουν την πρόσληψη καλίου (αν δεν υπάρχει νεφρική ανεπάρκεια) με έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών και αποφυγή υπερενυδάτωσης.
Πρέπει να ελέγχουν συχνά την πίεσή τους, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο χρήσης υποκατάστατων αλατιού ή συμπληρωμάτων ασβεστίου, να χρησιμοποιούν μυρωδικά και καρυκεύματα και χυμό λεμονιού αντικαθιστώντας το αλάτι.
Οι πάσχοντες από υπερτριγλυκεριδαιμία πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, τα γλυκά, τα σακχαρώδη τρόφιμα, τα αποξηραμένα φρούτα, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τη ζάχαρη και το μέλι.
Να καταναλώνουν με μέτρο ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα και να έχουν επαρκή πρόσληψη λαχανικών και οσπρίων (φυτικές ίνες).
Οι διαβητικοί πρέπει να έχουν σταθερή ενεργειακή πρόσληψη, να τηρούν την κατανομή των γευμάτων, οι ομάδες τροφίμων να συμμετέχουν αναλογικά στα γεύματά τους, να κάνουν συχνό αυτοέλεγχο γλυκόζης του αίματος, να προσαρμόζουν την τροφή σε διαθέσιμη ινσουλίνη, να κάνουν σωστή χρήση υπογλυκαιμικών φαρμάκων και να αποφεύγουν το αλκοόλ. Καλό είναι να ακολουθούν απολύτως τις ιατρικές οδηγίες για το ενδεχόμενο αλλαγής των συνηθισμένων τροφίμων με νηστίσιμα τρόφιμα και να αναζητούν ιατρική βοήθεια αν το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλό.
Τα άτομα με οστεοπόρωση πρέπει να τηρούν τη συσταθείσα δίαιτα και να λαμβάνουν ανελλιπώς τη φαρμακευτική τους αγωγή. Να τηρούν, επίσης, τις διατροφικές συστάσεις για την πρόσληψη ασβεστίου και να ελέγχουν το νάτριο. Να ακολουθούν απολύτως τις ιατρικές οδηγίες σχετικά με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου κατά τη νηστεία και να αποφεύγουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καφεϊνη, τις υπερβολικές φυτικές ίνες και το οξαλικό οξύ από μεγάλη κατανάλωση.
Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr