Αυτοκτονικές τάσεις και οικονομική κρίση
Το άρθρο κατέγραψε, τον Φεβρουάριο του 2013, έρευνα για τα έτη 2009-2011, άρα για τα δύο πρώτα χρόνια της μεγάλης κρίσης, σύμφωνα με την οποία υπήρξε μεγάλη αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που ανέφεραν πως εμφάνισαν αυτοκτονικό ιδεασμό αλλά και στο ποσοστό των αποπειρών αυτοκτονίας.
Από τη μελέτη που διεξήχθη, φάνηκε πως οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη, άνδρες, έγγαμοι, άνθρωποι που υπέφεραν από την οικονομική κρίση καθώς και άτομα με ιστορικό αποπειρών αυτοκτονίας, ήταν ιδιαιτέρως ευάλωτοι.
Οι κλινικοί ψυχίατροι θα πρέπει να γνωρίζουν πως το 90% των μη προγραμματισμένων, αλλά και το 60% των προγραμματισμένων πρώτων αποπειρών αυτοκτονίας, συμβαίνουν στη διάρκεια του πρώτου χρόνου από την εκδήλωση του λεγόμενου αυτοκτονικού ιδεασμού.
Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση της κατάθλιψης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, παράλληλα, όμως, είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν προγράμματα κοινωνικής προστασίας (εύκολη πρόσβαση σε κοινωνικό λειτουργό, δυνατότητα παρέμβασης με τη χρήση φαρμακευτικής θεραπείας είτε ψυχοθεραπείας), τα οποία θα επιτρέψουν να απαλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.
Theleritis C (2012). “Suicidality and financial crisis”. Symposium Title: “The untoward effects of economic crisis”. Joint WPA-INA-HSRPS International Psychiatric Congress, November 29 – December 2 2012, Athens, Greece.
Economou M, Madianos M, Peppou LE, Theleritis C, Patelakis A, Stefanis C (2013). Suicidal ideation and reported suicide attempts in Greece during the economic crisis. World Psychiatry 2013; 12: 53–59.