Ταχίνι με μέλι- άλειμμα
Υλικά
- 150 γρ ταχίνι
- 50 γρ μέλι
- 90 γρ σησαμέλαιο
- 60 γρ κουβερτούρα 55% κακάο
Εκτέλεση
Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε την κουβερτούρα. Το μπολ το στερεώνουμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ( ο πάτος του μπολ δεν ακουμπάει το νερό). Ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα και η κουβερτούρα αφήνουμε να λιώσει εντελώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, το μέλι και το σησαμέλαιο με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι ομογενοποίησης.
Περιμένουμε να κρυώσει και ύστερα γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο. Διατηρείται έως και 3 μήνες χωρίς ψυγείο.
Μυστικό (του σεφ)
Χρησιμοποιήστε το σε κέικ, μπισκότα, πάνω σε ζεστό ψωμί.
Διατροφικό σχόλιο:
Είναι ένα υγιεινότατο άλειμμα, μπορεί να το καταναλώσει οποιοσδήποτε, ακόμα και ο διαβητικός, εφόσον γνωρίζει ότι περιέχονται 3γρ απλά σάκχαρα (λιγότερο από 1 κγ δηλαδή). Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα, είναι φυσικό αντιχοληστερολαιμικό λόγω της σύστασής του (σουσάμι, ταχίνι). Καταφέρνει να ‘δώσει’ 1 γρ φυτικές ίνες σε 1 κουταλιά σούπας, όπως και κάτι παραπάνω από 1 γρ πρωτεΐνης! Μην το παρακάνετε όμως, 15 γρ είναι υπεραρκετά κάθε φορά (να μην είναι και πολλές οι φορές ημερησίως..), καθώς μαζί με 1 φέτα ψωμί το σνακ αυτό ξεπερνά τις 150 θερμίδες !
Θρεπτικά συστατικά/ ανά μερίδα 15γρ
Θερμίδες (kcal) 94,3
Λίπος (g) 8,2
Κορεσμένα λιπαρά (g) 1,5
Χοληστερόλη (mg) 0,2
Νάτριο (mg) 8,2
Φυτικές ίνες (g) 0,8
Πρωτεΐνη (g) 1,2
Ασβέστιο (mg) 29,4