Η αγχολυτική διατροφή

Facebooktwitterpinterest

trofes3Για πολλούς η διατροφή αποτελεί μέσο για να ανακουφιστούν από το άγχος. Έτσι άλλοι μπορεί να τρώνε μεγάλες ποσότητες και μάλιστα από παχυντικές και ανθυγιεινές τροφές, άλλοι μπορεί να μην τρώνε καθόλου κ.ο.κ. Αν λοιπόν έχεις καταλάβει ότι κάποιες φορές υπό την επήρεια του άγχους αντιδράς  χρησιμοποιώντας το φαγητό προσπάθησε να κάνεις πράγματα για να διαχωρίσεις τη διατροφή από τη διάθεσή σου όπως:

• Εντόπισε ποια ερεθίσματα σε οδηγούν εκεί. Μπορείς π.χ. για κάποιες μέρες να καταγράψεις όλες τις τροφές που καταναλώνεις, σε τι ποσότητες, τι νιώθεις όταν τρως και το μέγεθος της πείνας κάθε φορά ώστε να εντοπίσεις ακριβώς το πρόβλημα.
• Ψάξε κάτι άλλο για να εκτονώσεις τα συναισθήματά σου. Όταν αισθάνεσαι π.χ. ότι θες σοκολάτα, κάνε μία βόλτα κ.ο.κ.
• Μην αφήνεις πολλά τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά και θερμίδες στο σπίτι.
• Μη μένεις νηστική/ος για πάνω από 4-6 ώρες ώστε να αποφεύγεις λιγούρες και βλαβερά σνακ.
• Μην στερείσαι ολοκληρωτικά τις νόστιμες τροφές που συνήθως προτιμάς όταν έχετε άγχος. Μπορείς να φας σοκολάτα, παγωτό ή μπισκότα, αλλά σε μέτρια ποσότητα (π.χ. μόνο μία μπάλα παγωτό).
• Ακόμη και αν δεν τα καταφέρεις να ελέγξεις τις κακές σου επιλογές λόγω άγχους, μη φορτώνεσαι με τύψεις. Αντί να ρίχνεις ευθύνες στον εαυτό σου, προσπάθησε να μάθεις από τα λάθη σου.
• Απόφυγε σκέψεις που σχετίζονται με απαγορεύσεις τροφίμων. Αν θεωρήσεις κάποιες αγαπημένες τροφές απαγορευμένες, τότε το μόνο που θα πετύχεις είναι να νιώθεις πιο καταπιεσμένη και άρα πιο επιρρεπής.
• Αν δεν τα καταφέρνεις μόνη σου ζήτα τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου.

Οι τροφές της χαράς
Οι διατροφικές σου συνήθειές μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα φυσικό αγχολυτικό ή αντίθετα σαν ένας ακόμα στρεσογόνος παράγοντας. Έτσι, ορισμένα συστατικά των τροφών μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου, τροποποιώντας τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η τρυππτοφάνη και η μελατονίνη, που ευθύνονται για την καλή διάθεση ενώ τα χαμηλά επίπεδά σεροτονίνης της στον εγκέφαλο σχετίζονται με την κατάθλιψη. Τα εν λόγω αμινοξέα συμμετέχουν σε σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου και σχετίζονται με την αποκατάσταση κλίματος εγκεφαλικής και νοητικής ηρεμίας. Η μελατονίνη είναι μια εγκεφαλική ορμόνη που σχετίζεται μάλιστα με περισσότερο και καλύτερο ύπνο.

Πολύ καλή πηγή της αποτελούν τα καρύδια. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία η οποία θεωρείται σημαντική για την αποκατάσταση της εγκεφαλικής ηρεμίας. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης. Αρκετά τρόφιμα είναι καλές πηγές τρυπτοφάνης (γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά αλλά και μπανάνα και ξηροί καρποί). Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι η πρόσληψη υδατανθράκων. Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Η αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη μεταφορά αμινοξέων στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης και της τρυπτοφάνης. Τα αυξημένα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης

Βάλε στο πιάτο σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β (σιτάρι, ψάρι και θαλασσινά, πουλερικά και κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, φασόλια, πορτοκάλια, βασιλικός πολτός, ηλιόσποροι, μπανάνες, κρόκος αυγού, μοσχάρι) σελήνιο (φιστίκια, συκώτι, οστρακοειδή, ψάρι), ψευδάργυρο (κρέας, ψάρι, όστρακα, ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης) και μαγνήσιο (σοκολάτα, κακάο, αμύγδαλα, φασόλια) που επίσης βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης.

 

http://www.neadiatrofis.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.