Μείωση των μεταμοσχεύσεων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό ο αριθμός των δωρητών οργάνων στο τέλος του έτους θα είναι περίπου 50% μικρότερος απ΄ ό,τι πέρσι.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Δημήτρης Γάκης, με αφορμή ημερίδα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) Θεσσαλονίκης και του ΕΟΜ, που διοργανώνεται σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ ενόψει της εφαρμογής του νόμου για τη δωρεά οργάνων που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2013. Στόχος της ημερίδας είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για αυτήν την ύψιστη πράξη αγάπης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο, η οποία ωστόσο συχνά γίνεται αντικείμενο διαμάχης και παραπληροφόρησης, λόγω ελλιπούς ή και διαστρεβλωμένης ενημέρωσης.
«Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα αξιοποιήθηκαν τα όργανα μόνο 16 δωρητών οργάνων. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου ο αριθμός των δωρητών θα φτάσει τους 20 και αν συνεχιστούν οι δωρεές με τον ίδιο ρυθμό στο τέλος του χρόνου οι δωρητές θα είναι 40 ενώ πέρσι ήταν συνολικά 78. Η μείωση αυτή οφείλεται στην παρερμηνεία του νόμου για τη δωρεά οργάνων από μερίδα ιεραρχών, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι η διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση τροποποιήθηκε και ότι δεν αρκεί να έχει δηλώσει κάποιος ότι θέλει να δωρίσει τα όργανά του, αλλά, μετά το θάνατό του θα πρέπει να ληφθεί και η συγκατάθεση των συγγενών του. Δηλαδή δεν ισχύει το ότι σου παίρνουν τα όργανα όταν πεθάνεις. Για να γίνει αυτό πρέπει να δώσουν συγκατάθεση οι συγγενείς. Η ζημιά έγινε από την έλλειψη σωστής ενημέρωσης» επισήμανε ο κ. Γάκης.
Ένας άλλος λόγος μείωσης των μεταμοσχεύσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ελάττωση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης των στελεχών. Ωστόσο ενθαρρυντικό είναι ότι κατ΄ εξαίρεση του μνημονίου, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσλήψεις για την στελέχωση των ΜΕΘ μεταμοσχεύσεων.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων γιατί η ελλιπής και λανθασμένη ενημέρωση βλάπτει όλους αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν το μόσχευμα και βλέπουν τη ζωή να φεύγει μέσα από τα χέρια τους. Επίσης ας αναλογιστούμε το κόστος. Το κόστος της αιμοκάθαρσης των 10.000 νεφροπαθών που υπάρχουν στην Ελλάδα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ετήσιο κόστος της αιμοκάθαρσης για ένα νεφροπαθή ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ενώ αν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού το κόστος της μεταμόσχευσης κατανεμημένο στα επόμενα έτη μαζί με το κόστος των φαρμάκων ανέρχεται μόνο στις 8.500 ευρώ το χρόνο. Ας σκεφτούμε ότι με τη μεταμόσχευση διπλασιάζεται το προσδόκιμο ζωής του νεφροπαθούς ο οποίος ζει πολύ περισσότερα χρόνια ως ενεργός πολίτης προσφέροντας στην κοινωνία και το κράτος» πρόσθεσε ο κ. Γάκης.