Κανέλα κατά Alzheimer
Χημική ένωση της κανέλας μπορεί δυνητικά να εμποδίσει την Alzheimer σύμφωνα με νέα έρευνα
Η κανέλα, το μπαχαρικό με το έντονο άρωμα και την ποικιλία χρήσεων, μπορεί να κρύβει το μυστικό, για την αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer, σύμφωνα με μελέτη της Roshni George και του Donald Graves, επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους δημοσιεύονται στο Περιοδικό για τη Νόσο του Alzheimer.
Δύο χημικές ενώσεις που βρίσκονται στην κανέλα – η κινναμαλδεΰδη και η επικατεχίνη – αφήνουν υποσχέσεις για την καταπολέμηση της νόσου. Οι George και Graves υποστηρίζουν ότι αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη των νηματοειδών “κουβαριών” που συναντώνται στα εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών που πάσχουν από Alzheimer.
Η πρωτεΐνη tau, υπεύθυνη για τη συγκρότηση των μικροσωληνίσκων στα κύτταρα, παίζει μεγάλο ρόλο στη δομή και τη λειτουργία των νευρώνων. “Όταν η πρωτεΐνη tau δεν δεσμεύεται από τους μικροσωληνίσκους, έχει την τάση να συγκεντρώνεται, δημιουργώντας αδιάλυτες ίνες (κουβάρια) μέσα στους νευρώνες”, είπε η George. Στους ασθενείς με Alzheimer, τέτοια “κουβάρια” αναπτύσσονται πιο συχνά και σε μεγαλύτερους αριθμούς.
Η χρήση κινναμαλδεΰδης, της χημικής ένωσης υπεύθυνης για την έντονη και γλυκιά μυρωδιά της κανέλας, αποδείχτηκε αποτελεσματική στην πρόληψη των κόμβων της tau. Η κινναμαλδεΰδη συνδέεται με δύο κατάλοιπα του αμινοξέος κυστεΐνη, στην πρωτεΐνη tau. Έτσι, την προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και αναστέλλει τη συγκέντρωσή της.
Η επικατεχίνη, η οποία βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα βατόμουρα, η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, αποδείχτηκε ότι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Όχι μόνο σβήνει την καύση της οξείδωσης, αλλά μάλιστα, ενεργοποιείται από αυτή. Μπορεί, έτσι, να αλληλεπιδράσει με την κυστεΐνη στην πρωτεΐνη tau, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που το κάνει η κινναμαλδεΰδη.
“Πάρτε, για παράδειγμα, το ηλιακό έγκαυμα, μία μορφή οξειδωτικής ζημιάς. Αν φορούσατε καπέλο, θα μπορούσατε να προστατευτείτε. Κατά μία έννοια, η κινναμαλδεΰδη και η επικατεχίνη είναι σαν ένα καπέλο”, είπε χαρακτηριστικά ο Graves.
Αν και η έρευνα είναι ενθαρρυντική, υπάρχει δρόμος μέχρι να ξέρουμε αν τα οφέλη των χημικών ενώσεων της κανέλας έχουν εφαρμογή στους ανθρώπους. Αλλά, όπως σημείωσε ο Graves, “δεν θα ήταν ενδιαφέρον αν ένα μικρό μόριο από ένα μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στη νόσο του Alzheimer”;