Διατροφική αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης

Facebooktwitterpinterest

Οστεοπόρωση-Χρήσιμα Tips

    • Ο οργανισμός είναι πανέξυπνος. Σε περίπτωση που θέλουμε περισσότερο ασβέστιο, όλοι οι μηχανισμοί απορρόφησης αυξάνουν την αποδοτικότητα τους.
    • Τα ολικής αλέσεως τρόφιμα, τα πολλά φρούτα και λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου λόγω αυξημένης πρόσληψης φυτικών ινών (40-50γρ)

  • Τα πλούσια σε οξαλικό oξύ τρόφιμα όπως τα γογγύλια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το  κακάο, η  σόγια, το σπανάκι μειώνουν την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου
  • Το γιαούρτι, το κατσαρό λάχανο, ο χυμός εσπεριδοειδών φρούτων, το αγελαδινό γάλα, το τυρί τσένταρ είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου. Το γάλα σόγιας, οι σπόροι σησαμιού, όχι τόσο. Επίσης τα λάχανα Βρυξελλών, το πράσινο λάχανο, το σπανάκι, τα φασόλια άσπρα, τα ψημένα αμύγδαλα είναι μέτριες πηγές ασβεστίου.
  • Οι κύριες παρενέργειες συμπληρωμάτων είναι η δυσκοιλιότητα και ο μετεωρισμός,
  • Οι ανάγκες σε ασβέστιο καθορίζονται με την ανάπτυξη και την ταχύτητα ανάπτυξης του σκελετού μας. Η ανεπάρκεια σε ασβέστιο οδηγεί σε κατάγματα. Η μεγαλύτερη κατακράτηση ασβεστίου για τα κορίτσια είναι στα 12.5 έτη και στα 14 για τα αγόρια.
  •  Τα 1200mg με επαρκή ποσότητα Βιτ D (π.χ. 800ΙU χορήγηση )είναι μια αρκετά καλή ποσότητα ασβεστίου για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Στην εμμηνόπαυση λόγω απουσία οιστρογόνων που ρυθμίζουν την απέκκριση ασβεστίου από τους νεφρούς παρουσιάζεται πιο συχνά οστεοπόρωση.
  • Ο Ψευδάργυρος διεγείρει τον οστικό σχηματισμό, ο σίδηρος μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου, ο χαλκός σε ανεπάρκεια οδηγεί σε οστικές ανωμαλίες. Σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως το παν μέτρο άριστον!
  • Περιορίζω το νάτριο αφού μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου. Το επιτραπέζιο αλάτι,  τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα αεριούχα ροφήματα, τις σάλτσες, τους ζωμούς.

Βιβλιογραφία:’ Διατροφή και Σκελετική Υγεία’, Αμαλία Τσαγκάρη, Μερόπη Κοντογιάννη, Εκδόσεις Ηλιος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.