Τι είναι η ινσουλίνη

Facebooktwitterpinterest

insouliniΑν έχετε μόλις διαγνωστεί με διαβήτη, θα ακούτε το γιατρό σας να χρησιμοποιεί ιατρική ορολογία που είναι πιθανό να μην έχετε ξανακούσει ή να βρίσκετε δυσνόητη. Μία από τις λέξεις που θα ακούτε συχνά είναι «ινσουλίνη». Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο διαβήτης έχει κάποια σχέση με την ινσουλίνη, αλλά οι περισσότεροι μάλλον αδυνατούν να εξηγήσουν τι είναι η ινσουλίνη και πώς συνδέεται με το διαβήτη.

Με απλά λόγια, η ινσουλίνη παράγεται στο πάγκρεας και συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σας.

Όταν τρώτε, το σώμα σας διασπά τα σάκχαρα και τα άμυλα της τροφής και τα μετατρέπει σε γλυκόζη αίματος. Κατόπιν χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμο για τα κύτταρά του. Η ινσουλίνη είναι ένας τύπος ορμόνης. Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που λειτουργούν σαν κλειδιά, «ξεκλειδώνοντας» διάφορες σωματικές λειτουργίες. Η ινσουλίνη αποτελεί το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες μέσω των οποίων περνά η γλυκόζη για να φτάσει στα κύτταρα του σώματός σας.

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας πίσω από το στομάχι. Το πάγκρεας περιλαμβάνει κύτταρα που διαθέτουν έναν «ενσωματωμένο μετρητή γλυκόζης αίματος». Σε ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη, αυτός ο μετρητής γνωρίζει την ακριβή ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται να παραγάγει το σώμα, για να επιτρέψει την πορεία της γλυκόζης στο αίμα. Καταγράφει πότε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνει, και αντιδρά στέλνοντας στην αιματική ροή τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης, προκειμένου η γλυκόζη να μεταφερθεί στα κύτταρα.

Μερικοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, ενώ σε άλλους τα κύτταρα του σώματος «αγνοούν» την ινσουλίνη και δεν τη χρησιμοποιούν σωστά. Αυτό ονομάζεται «αντοχή στην ινσουλίνη». Αν έχετε χαμηλή παραγωγή ινσουλίνης ή αντοχή στην ινσουλίνη, τα κύτταρά σας δεν τροφοδοτούνται με αρκετά καύσιμα, ενώ η γλυκόζη μένει και συσσωρεύεται στο αίμα. Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος δεν ελεγχθούν ή αφεθούν χωρίς θεραπευτική αγωγή, μπορεί μακροπρόθεσμα να προξενήσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Κατά τα πρώιμα στάδια του διαβήτη, ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι μέσω αλλαγών στη διατροφή και την ποσότητα άσκησης. Πάντως, ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια εξελισσόμενη νόσος, είναι λοιπόν πιθανό να πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε χάπια για τον έλεγχο του σακχάρου σας, αλλά και να περάσετε σε ινσουλινοθεραπεία σε μεταγενέστερο στάδιο. Αυτό σημαίνει την χορήγηση ινσουλίνης με ενέσεις, σε αντικατάσταση της φυσικής ινσουλίνης του σώματος.

Η κατανόηση της λειτουργίας του σώματος αποτελεί το πρώτο βήμα για τον έλεγχο του διαβήτη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία της ινσουλίνης στο σώμα σας και το ρόλο που διαδραματίζει στο διαβήτη σας.

 

http://www.lifescan.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.