Πέντε απαντήσεις – «κλειδιά» για την άσκηση και την υγεία

Facebooktwitterpinterest

askisi«Η άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική και ψυχική υγεία και για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του ατόμου». Την επισήμανση αυτή κάνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλειος Γεροδήμος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Συμμαχία για την υγεία – Άσκηση».

Προκειμένου να καταδείξουν τα πολλαπλά οφέλη της εκγύμνασης για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι επιστήμονες του παραπάνω προγράμματος απαντούν σε πέντε ερωτήσεις-«κλειδιά» σχετικά με την άσκηση και την υγεία.

Γιατί είναι σημαντικό να ασκηθώ;

Η συστηματική άσκηση -επισημαίνουν- επιφέρει πολλαπλά θετικά οφέλη στην υγεία: α) μειώνει το σωματικό λίπος, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό, β) βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στους μυς, γ) μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και “κακής” χοληστερόλης (LDL), και αυξάνει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL), δ) συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, ε) αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή, την κινητικότητα και βελτιώνει την ισορροπία, στ) συμβάλλει στην αύξηση ή τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, μειώνει το άγχος και το στρες, ζ) βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτο-εικόνα και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.

Πόσο πρέπει να ασκηθώ;

Καθημερινά, αναφέρουν οι επιστήμονες, σε απλές δραστηριότητες όπως χρήση της σκάλας αντί του ανελκυστήρα, χρήση του ποδηλάτου για τις εξωτερικές δουλείες του σπιτιού, κηπουρική κ.ά.

Επίσης, 3-5 φορές/εβδομάδα, για τουλάχιστον 30 λεπτά, σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης μέτριας έως υψηλής έντασης, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης (αερόβια ικανότητα, μυϊκή δύναμη και αντοχή, κινητικότητα, ισορροπία).

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα άσκησής μου; Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εξής:

α) δραστηριότητες για τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, 3-5 φορές την εβδομάδα (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, άσκηση στο νερό, άσκηση σε ελλειπτικό μηχάνημα κ.ά.),

β) ασκήσεις με το βάρος του σώματος, με βοηθητικά όργανα ή με αντιστάσεις, για την ενδυνάμωση μεγάλων μυϊκών ομάδων, 2-3 φορές/εβδομάδα,

γ) ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας (ευλυγισία-ευκαμψία) και των συντονιστικών ικανοτήτων (ισορροπία, ικανότητα ρυθμού, ικανότητα προσανατολισμού στο χώρο κ.α.), 2-3 φορές/εβδομάδα.

Τι πρέπει να προσέξω πριν από την άσκηση;

α) Οι επιστήμονες ξεκινούν με την ιατρική εξέταση. Ενημερώστε – αναφέρουν – τον ιατρό σας για την επιθυμία σας να ασκηθείτε. Ο ιατρός θα σας συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις που πιθανά να χρειάζεται να υποβληθείτε (αιματολογικές, καρδιολογικές κ.ά.).

β) Διατροφή. Μην ασκείστε αμέσως μετά το γεύμα (πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες).

γ) Ενυδάτωση (λήψη υγρών). Περίπου 5-7ml/kg σωματικού βάρους τέσσερις ώρες πριν από την άσκηση και 3-5ml/kg σωματικού βάρους δύο ώρες πριν από την άσκηση.  δ) Εξοπλισμό. Προμηθευτείτε κατάλληλο εξοπλισμό (ρούχα, υποδήματα, εξαρτήματα άσκησης κ.τλ.) ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε δραστηριότητας.

Τι πρέπει να προσέξω κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γυμναστή για ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική άσκηση.

– Σε περίπτωση που επιλέξετε να ασκηθείτε μόνοι σας, διαλέξτε δραστηριότητες χαμηλής έως μέτριας έντασης, κατάλληλες για την ηλικία και την επίκαιρη φυσική σας κατάσταση. Κατάλληλη προθέρμανση και αποκατάσταση, απαραίτητα σε κάθε πρόγραμμα άσκησης.

– Διακόψτε αμέσως την άσκηση και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, αν παρουσιάσετε κάποιο από τα εξής συμπτώματα: πόνο στο στήθος, ζάλη, ναυτία, έντονη κόπωση κ.α.

– Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην ενυδάτωση του οργανισμού (λήψη υγρών). – Αποφύγετε την άσκηση στην ύπαιθρο, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.

«Η άσκηση είναι υγεία» τονίζουν οι επιστήμονες και μας προτρέπουν να παρακολουθήσουμε το ακόλουθο βίντεο του προγράμματος «Συμμαχία για την Υγεία».

 

http://www.protothema.gr/

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.