Απαλλάξου μια και καλή από σπυράκια & κοκκινίλες

Facebooktwitterpinterest

akmi1Κόκκινα σπυράκια στο πρόσωπο που θυμίζουν ακμή; Εάν δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτά, τουλάχιστον φρόντισε να περάσουν απαρατήρητα…

Γιατί έχεις ακμή και σπυράκια;
Η ροδόχρους νόσος αναγνωρίζεται από τα κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται στο πρόσωπο, παρόμοια μ’ εκείνα της ακμής. Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που πλήττει σχεδόν 14 εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, αλλά εκείνοι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή ιστορικό στην οικογένεια θεωρούνται πιο ευάλωτοι. Η ροδόχρους νόσος εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες στο πρόσωπο διαστέλλονται απότομα.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οφείλεται στις καθημερινές μας συνήθειες, για παράδειγμα, στην κατανάλωση αλκοόλ και καρυκευμάτων και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. «Το σίγουρο είναι ότι ο περιβαλλοντικός και συναισθηματικός παράγοντας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έξαρση της ασθένειας. Θεραπεία δεν υπάρχει, μπορείς όμως να ελέγξεις τα συμπτώματα» εξηγεί η δερματολόγος Άννα Παγούνη.

Τα γεγονότα
Η στιβάδα που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα αποτελείται από ένα οργανωμένο δίκτυο αρτηριών το οποίο ανταλλάσσει ουσίες, όπως το οξυγόνο, και θρεπτικά συστατικά ανάμεσα στο αίμα και στον περιβάλλοντα ιστό. Όταν οι αρτηρίες διαστέλλονται, δημιουργείται μια φλεγμονή που προκαλεί κοκκινίλες και σπυράκια. Με τον καιρό τα τελευταία αυξάνονται και το φαινόμενο γίνεται μόνιμο.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:
– Κοκκινίλες στο πρόσωπο και σπυράκια χωρίς πύον, οι λεγόμενες βλατίδες.
– Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν μικρά σπυράκια με πύον
– Σπασμένα αγγεία που είναι ορατά με γυμνό μάτι, οι γνωστές ευρυαγγείες.

Η λύση
Για να αποτρέψεις τον ερεθισμό ή ακόμα και να τον καλύψεις, ακολούθησε μερικά απλά βήματα:

  • Κράτα ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνεις τις αιτίες της νόσου. Τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και η έκθεση στον ήλιο συνιστούν μερικές μόνο αιτίες.
  • Το αντηλιακό προστατεύει την επιδερμίδα σου από την ηλιακή ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί την ασθένεια.
  • Χρησιμοποίησε υποαλλεργικά προϊόντα, γιατί περιέχουν συστατικά φιλικά προς την επιδερμίδα που καταπραΰνουν την κοκκινίλα.
  • Μπορείς να καλύψεις τον ερεθισμό με ένα κονσίλερ πρασινωπής απόχρωσης που προσφέρει ένα ομοιογενές χρώμα στην επιδερμίδα.

Το τελευταίο βήμα
Εάν αυτές οι απλές συμβουλές δε βοηθήσουν, θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιο δερματολόγο ο οποίος θα σου συστήσει θεραπευτική αγωγή, ίσως και αντιβίωση. Επίσης, ενδείκνυνται θεραπείες με χρήση λέιζερ που απαλύνουν την εμφάνιση των σπασμένων αγγείων και μειώνουν σημαντικά την κοκκινίλα. Παρόλο που δεν υφίσταται θεραπεία, υπάρχουν τρόποι για να ελέγξεις την ασθένεια σε σημείο που κανείς να μην καταλαβαίνει ότι πάσχεις από αυτήν.

 

 

http://www.shape.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.