Κύηση και θυρεοειδής

Facebooktwitterpinterest

Η εγκυμοσύνη προκαλεί μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και επηρεάζει τη λειτουργία του αδένα ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν κάποια νόσο του θυρεοειδούς. Οι αλλαγές αυτές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και το γενονός ότι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της εγκυμοσύνης και το αναπτυσσόμενο μωρό, κάνουν απαραίτητη την στενή παρακολούθηση της λειτουργίας του σε γυναίκες που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Γνωρίζετε ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών; Για το λόγο αυτό προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.

Ο έλεγχος του θυρεοειδούς δεν περιλαμβάνεται στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί μια εγκυμοσύνη,αν η μέλλουσα μαμά δεν έχει κάποιο ιστορικό πάθησης του θυρεοειδούς . Συστήνεται όμως, από τους περισσότερους ιατρούς τουλάχιστον ο έλεγχος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) αν δεν υπάρχει κάποιος πρόσφατος έλεγχος.
Αντίθετα, απαραίτητος είναι ο έλεγχος όταν:

  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό
  • Υπάρχει ιστορικό υπογονιμότητας ή αποβολών πρώτου τριμήνου
  • Υπάρχει ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς
  • Υπάρχει ιστορικό άλλου αυτοάνοσου νοσήματος
  • Η έγκυος παίρνει κάποιο φάρμακο για το θυρεοειδή της
  • Βρίσκουμε έναν διογκωμένο θυρεοειδή (βρογχοκήλη) στην κλινική εξέταση

Πολύ σημαντικό επίσης να τονίσουμε είναι ότι ένα 7% περίπου των γυναικών που δεν είχαν πρόβλημα πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να αναπτύξουν κάποια διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς ακόμα και ένα χρόνο μετά την εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό καλό είναι να γίνεται και ένας έλεγχος του θυρεοειδούς στην πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο, γύρω στις 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αν γνωρίζετε ή φοβάστε ότι έχετε κάποια πάθηση του θυρεοειδούς  και σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη, μπορούμε να απαντήσουμε στις απορίες σας και μαζί να εξασφαλίσουμε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.