Αστακομακαρονάδα της Σκύρου
Για τη συνταγή αυτή χρειάζεται καταρχήν να έχετε οσο το δυνατόν φρέσκο αστακό. Κανονικά μάλιστα ο αστακός πρέπει να βράζεται όχι μόνο ολόκληρος αλλά και ζωντανός!
1 αστακός 1 ½ κιλό περίπου
2 κρεμμύδια περασμένα στο τρίφτη
1 ματσάκι άνηθο
1- 1 ½ κιλό ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή 2 κουτιά ντοματάκια κονσέρβα ψιλοκομμένα
αλάτι – πιπέρι
1/2 ποτήρι κρασιού νερό
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
500γρ. μακαρόνια Νο6
Βράζουμε τον αστακό με τον σωστό παραδοσιακό τρόπο σε μεγάλη κατσαρόλα ολόκληρο και φρέσκο – ΔΕΝ τον κόβουμε !!!
Παίρνουμε τον βρασμένο αστακό και τον κόβουμε ροδέλες, στις οριζόντιες μεμβράνες που έχει ενδιάμεσα στο κέλυφος, με τις οποίες διπλώνει.
Το κεφάλι το κόβουμε κάθετα στη μέση σε 2 μέρη.
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, όχι να κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
2. Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι βράζουμε μέχρι να χυλώσει.
3. Ρίχνουμε τον αστακό και το κονιάκ. Ανακετεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθεί και λιώσει ο αστακός. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά περίπου για 5 λεπτά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
4. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και λίγο λάδι. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Δεν τα βράζουμε πολύ, τα αφήνουμε al dente,
5.Χωρίς να τα σουρώσουμε, τα βγάζουμε από την κασταρόλα χρησιμοποιώντας μια πηρούνα και τα ρίχνουμε στην καστσαρόλα με τον αστακό, μαζί με αυτό το λίγο νεράκι που έχουν κρατήσει πάνω τους.
6. Μόλις προστεθούν όλα τα μακαρόνια, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε με προσοχή και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
7. Σβήνουμε τη φωτιά, κουνάμε δεξιά – αριστερά την κατσαρόλα, αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα κάτω τα μακαρόνια ακι από πάνω τα κομμάτια τού αστακού. Καλή σας όρεξη.