Νομοσχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό, εν όψει : στόχος η προσέλκυση 100.000 ασθενών τον χρόνο
Επιτρέπει την πιστοποίηση νοσοκομειακών μονάδων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και την εκδήλωση αυτοτελών ιδιωτικών επενδύσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να λειτουργούν μονάδες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, καθώς η Ελλάδα διαθέτει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό υψηλά καταρτισμένους και παγκοσμίου φήμης. Μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρει ότι ένας ρεαλιστικά αισιόδοξος στόχος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναφορικά με τον αριθμό τουριστών του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι η έλευση 100.000 ασθενών τον χρόνο, που να δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ έκαστος ποσό που επιμερίζεται σε 3.000 ευρώ σε ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ σε ξενοδοχειακά και συναφή. Οπως επισημαίνει η μελέτη σε 10 χρόνια, αν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα μέσα στην Ε.Ε., και αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.
2 εκατομμύρια ταξίδια από Ευρωπαίους για αποκλειστικά ιατρικούς λόγους το 2011
Σύμφωνα με τα συνοπτικά στοιχεία αγοράς, το 2011 τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους πολίτες για λόγους ιατρικούς/ευεξίας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Από αυτά, 2 εκατομμύρια ταξίδια φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ανέρχεται με στοιχεία του 2009 – 2010, σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, βασιζόμενο σε περίπου 5 εκατομμύρια ασθενείς που ξοδεύουν παγκοσμίως, κατά μέσο όρο 6.000 δολάρια ανά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης και διαμονής. Η εσωτερική σχέση δαπανών ιατρικών υπηρεσιών έναντι υπηρεσιών ταξιδίου και φιλοξενίας συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών, προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στο ένα προς ένα.
Ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων φιλικών προς τον διεθνή ασθενή
Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, εξαρτάται από τον βαθμό αξιοπιστίας, αλλά κυρίως από το αίσθημα ασφάλειας που αυτή εκπέμπει έναντι των επισκεπτών στη χώρα μας. Η διαμόρφωση διεθνούς προφίλ των υπηρεσιών Τουρισμού και Υγείας, είναι σε θέση να αναπτύξει εναλλακτικές αγορές-στόχους, με αποτέλεσμα την οικονομική ανέλιξη και για τους δυο αυτούς κλάδους. Ετσι, η ανάδειξη ενός αναγνωρισμένου δικτύου Ξενοδοχειακών Μονάδων φιλικών προς τον Διεθνή Ασθενή-Medical Tourism Friendly Hotels, πρέπει να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της βιομηχανίας του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Ο τομέας της υγείας θα αναπτυχθεί και θα μεγαλώσει στο πλευρό του Ελληνικού Τουρισμού, αφού για την ανάπτυξη του δικτύου Medical Tourism Friendly Hotels, απαιτείται η σύμπραξη με πιστοποιημένες δομές Υγείας και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κλάδου.
Πρωτιά για το Metropolitan Hotel Athens-Chandris
Υπό το πρίσμα αυτό, το Metropolitan Hotel Athens-Chandris, είναι το πρώτο ξενοδοχείο σε παγκόσμιο επίπεδο που θα πιστοποιηθεί ως Medical Tourism Friendly Hotel (MTFH) από την TUV Rheinland Hellas. Η απονομή του πιστοποιητικού θα γίνει στις 13 Ιουνίου 2013, σε εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν στη Διεθνή Τουριστική Αγορά οι προδιαγραφές MTFH, θα αναλυθεί η δομή του συστήματος διαχείρισης ιατρικών τουριστών ή διεθνών ασθενών σε μονάδες φιλοξενίας και θα διανεμηθεί για πρώτη φορά το πλαίσιο προδιαγραφών MTFH στο κοινό.
Η TUV Rheinland Hellas, εκπόνησε ένα πλαίσιο προδιαγραφών ποιότητας, το οποίο στοχεύει στη διαχείριση του ιατρικού τουρίστα ή του διεθνούς ασθενή στους χώρους φιλοξενίας. Το σύστημα προδιαγραφών είναι ταυτόχρονα εγκεκριμένο από τον Διεθνή Οργανισμό πιστοποίησης Ιατρικών Υπηρεσιών TEMOS International.