Το παντοθενικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη B5,
Το κρέας και κυρίως το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πατάτες, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, το γκρέιπφρουτ και το αβοκάντο είναι από τα τρόφιμα που το περιέχουν σε υψηλές ποσότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο βασιλικός πολτός επίσης παρέχει μεγάλες ποσότητές του.
Καθώς η βιταμίνη είναι πανταχού παρούσα η έλλειψή της μάλλον δεν είναι και τόσο κοινή. Κάποια συμπτώματα που έχουν συσχετιστεί με έλλειψη της παρούσας βιταμίνης είναι το συνδρόμου καύσου στα πόδια, το οποίο επιδεινώνεται με θερμότητα και μειώνεται με το κρύο, ο εμετός, η κόπωση και το γενικότερο αίσθημα αδυναμίας.
Οι πιο συνήθεις καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια είναι η ανεπαρκής πρόσληψη ενέργειας και οι νόσοι που οδηγούν σε αυξημένες απαιτήσεις της βιταμίνης. Τέτοιες καταστάσεις είναι ο αλκοολισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
Ο ρόλος της παρούσας βιταμίνης είναι καθοριστικός για την παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες και το λίπος, για τη σύνθεση λιπαρών οξέων και για την αναδιαμόρφωση των πρωτεϊνών.
Η επαρκής πρόσληψη του παντοθενικού οξέος για τους ενήλικες έχει οριστεί στα 5 mg, ποσότητα η οποία μπορεί να προσλαμβάνεται καθημερινά από ένα επαρκές σε θερμίδες διαιτολόγιο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr