Ριζότο με θαλασσινά

Facebooktwitterpinterest

Σιγουρέψου ότι έχεις:

    • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
    • ½ κιλό μεγάλες γαρίδες
    • ½ κιλό γυαλιστερές
    • 1 κύβο ζωμό λαχανικών

  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 250 γρ. κυδώνια
  • 1 κιλό μύδια
  • 2 κουταλάκια σκόνη σαφράν
  • 2 τριμμένα κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο ή ρύζι Καρολίνα
  • 1 κουταλάκι μείγμα μυρωδικών ή μπαχαρικών, όπως π.χ. Aromat της Knorr
  • 250 γρ. αχιβάδες
  • Αλάτι και πιπέρι

Ξεκινάμε!

  • 1 Βάλε σε κατσαρόλα τις γαρίδες, τις γυαλιστερές και το ζωμό λαχανικών με 3 φλιτζάνια νερό σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά και μετά, μόλις ανοίξουν οι γυαλιστερές, βγάλε όλα τα θαλασσινά από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
  • 2 Φύλαξε μερικές γαρίδες και γυαλιστερές για γαρνιτούρα και αφαίρεσε από τις υπόλοιπες γυαλιστερές το ψαχνό κι από τις υπόλοιπες γαρίδες το κεφάλι και το κέλυφος.
  • 3 Ξαναβάλε στην κατσαρόλα τα κεφάλια και το κέλυφος από τις γαρίδες, καθώς και τα όστρακα από τις γυαλιστερές, βράσ’ τα για 10 λεπτά ακόμη, σούρωσε το ζουμί σε ένα μπολ και, όσο είναι ζεστό, ρίξε μέσα το σαφράν.
  • 4 Στην ίδια κατσαρόλα (τα ‘βγαλε τα λεφτά της με το παραπάνω), τοποθέτησε τα υπόλοιπα θαλασσινά με λίγο νερό και, όταν ανοίξουν, βγάλ’ τα από τη φωτιά, φύλαξε μερικά για γαρνιτούρα και αφαίρεσε το ψαχνό από τα άλλα.
  • 5 Σόταρε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, τα θαλασσινά, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα μυρωδικών ή μπαχαρικών.
  • 6 Σβήσε με το κρασί και το χυμό λεμονιού, και, μόλις εξατμιστούν, άρχισε να ρίχνεις σταδιακά το ζουμί των θαλασσινών με το σαφράν. Αν τελειώσει ο ζωμός και το ρύζι δεν έχει βράσει ακόμη, συμπλήρωσε λίγο νερό.
  • 7 Τέλος, σέρβιρε το ριζότο με θαλασσινά ζεστό, γαρνιρισμένο με εκείνα τα θαλασσινά που φύλαξες γι’ αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

Καλή όρεξη!

 

 

http://cookoo.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.