Οκτώ στους δέκα χρήστες επισκέπτονται ιστοσελίδες υγείας.

Facebooktwitterpinterest

iator-logoΠροστρέχουν για συμβουλές στον ιντερνετικό «γιατρό»
 Προβληματισμός για την αξιοπιστία τους.

Ιδιαίτερη θέση στην ενημέρωση σχετικά με τα ιατρικά θέματα λαμβάνει το Διαδίκτυο, καθώς οκτώ στους δέκα χρήστες του δηλώνουν ότι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας μέσα από ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκφράζεται σοβαρός προβληματισμός για την αξιοπιστία των πληροφοριών που αντλούνται από το Διαδίκτυο και είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 6% δηλώνει ότι εμπιστεύεται όσα διαβάζει σε ιατρικές ιστοσελίδες.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα πανελλήνιας έρευνας του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν-ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διεξήχθη το διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2013 μεταξύ χρηστών Διαδικτύου και επαγγελματιών Υγείας, και η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 3ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Τεχνολογίας και Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα (βασισμένα σε 1.024 ερωτηματολόγια) της έρευνας, οκτώ στους δέκα χρήστες του Διαδικτύου δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθούν και να συλλέξουν πληροφορίες που σχετίζονται με ιατρικά θέματα. Εξέχουσα θέση έχουν οι ηλεκτρονικές σελίδες (83%), ενώ σημαντικό μερίδιο έχουν και οι mobile εφαρμογές 22%. Ως μια νέα τάση που χρήζει περισσότερης ανάλυσης χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές το γεγονός ότι ένας στους τρεις χρήστες προτιμά να διαβάζει blogs/forums όπου συμμετέχουν ενεργά άτομα με παρόμοιο με το δικό τους πρόβλημα υγείας.

Εξι στους δέκα παραδέχονται ότι όταν αντιμετωπίζουν ένα απλό πρόβλημα υγείας ψάχνουν στις ιατρικές σελίδες για να βρουν τι σημαίνουν τα συμπτώματα, πριν επισκεφθούν τον γιατρό. Ωστόσο, όταν τίθεται θέμα εγκυρότητας των πληροφοριών που αντλούνται από το Διαδίκτυο, μόλις το 6% συμφωνεί ότι είναι αξιόπιστα όσα διαβάζει στις ιατρικές ιστοσελίδες. Προβληματισμό εκφράζουν και οι γιατροί, αφού μόνο ένας στους τρεις πιστεύει ότι οι ιατρικές ιστοσελίδες παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες και ότι μπορούν να δώσουν σωστές απαντήσεις σε ερωτήσεις ασθενών.

Τι θέλουν οι πολίτες

Η έρευνα διερεύνησε και την άποψη των πολιτών για τη χρήση του Διαδικτύου ως μέσου πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες. Ετσι, το 64% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να αποστείλει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του με ηλεκτρονικό τρόπο στον γιατρό του και το 47% ότι θα ήθελε να κανονίσει συνάντηση με τον γιατρό του μέσω κάποιας εφαρμογής. Επίσης, το 69% έχει επισκεφθεί γιατρό που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Εξ αυτών οι μισοί περιγράφουν ότι αισθάνονται πως ο γιατρός είναι συνέχεια δίπλα τους και αυτό μειώνει το άγχος τους. Τις ευκολίες του Διαδικτύου στην ανταλλαγή πληροφοριών με συναδέλφους τους αναγνωρίζουν οι γιατροί, η πλειονότητα των οποίων, ωστόσο δεν ενημερώνει τους πολίτες μέσω ηλεκτρονικών σελίδων για θέματα της ειδικότητάς τους (μόλις το 7% δηλώνει ότι το κάνει).

 

http://www.kathimerini.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.